„Zestrea” sarbatoreste Ziua Romaniei la Lisabona

Colectia Zestrea by Liliana Turoiu” sarbatoreste Ziua Romaniei alaturi de romanii din Portugalia, in cadrul evenimentelor culturale organizate la Lisabona de Ambasada Romaniei in Portugalia si de Institutul Cultural Roman. Este vorba despre doua expozitii de arta si costum, in doua locuri emblematice:  in somptuosul Teatro Thalia, respectiv in Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman din Lisabona.

zestrea

ZESTREA ROMANEASCA LA LISABONA

Tinutele pretioase Zestrea, inspirate de straiele domnitelor si reginelor, precum şi de motivele iilor romaneşti tradiţionale, sunt expuse de Ziua Nationala a Romaniei in celebrul Teatro Thalia din Lisabona. Expozitia face parte din evenimentul cultural organizat de Ambasada Romaniei in Portugalia, in prezenta Excelentei Sale, Doamna Ambasador Ioana Bivolaru.

Construit in 1820 de Contele de Farrabo si distrus de un incendiu devastator, spatiul a fost reabilitat in 2009, avand acum o impozanta fatada de inspiratie antica, cu coloane din marmura decorate cu sfincsi. Teatro Thalia este un loc special, care gazduieste conferinte internationale, concerte exceptionale si evenimente culturale de prestigiu, precum cele ale Misterului Stiintelor, Ministerului Invatamantului ori ale Asociatiei Academice din Lisabona.

Periplul portughez al “Zestrei” romanesti continua, intre 2 si 12 decembrie, cu expozitia de la Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman din Lisabona – un spaţiu modern si rafinat, aflat in cel mai vizitat cartier al Lisabonei, Alfama.

Eleganţa patinata a cladirii si designul interior ingenios, realizat in spirit contemporan, sunt sporite de spaţiul expoziţional de la parter. Acesta este un loc aparte, unde artisti consacrati din domeniul literaturii, artelor vizuale, muzicii, dansului si filmului si-au expus lucrarile, au sustinut spectacole ori concerte, asa cum a fost, de exemplu, prestatia de exceptie a violoncelistului Razvan Suma, care a incantat auditoriul la evenimentul de deschidere oficiala al noului sediu I.C.R. la Lisabona.

POVESTEA ZESTREA MERGE MAI DEPARTE

Adevarat promotor al valorilor autentice romaneşti, culturale, etnografice si istorice, creatoarea Liliana Ţuroiu – artist plastic si Lector Universitar Doctor in cadrul Departamentului de Moda al Universitaţii Naţionale de Arte Bucureşti –a sprijinit intotdeana cultura romaneasca, atat prin colectiile si expoziţiile sale de arta şi costum contemporan, cat şi prin numeroase conferinţe susţinute in cadrul unor prestigioase instituţii academice romanesti si internationale.

“Zestrea by Liliana Ţuroiu” este mai mult decat o colecţie de veşminte inspirate de straiele domnitelor de alta data si de iile pretioase: este un proiect cultural de promovare a identitaţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional si intercultural, adresat celor preocupaţi de tradiţie, valori autentice şi moda. Proiectul cuprinde atat colecţia vestimentara moderna, inspirata din costumul tradiţional romanesc, cat şi un album de arta şi costum, ale carui fotografii au fost realizate in Castelul Bran.

Iar acum, prin expozitiile din decembrie de la Lisabona, colectia „Zestrea” isi adauga inca doua locuri celebre, incarcate de istorie, cultura si simboluri, in impresionantul palmares expozitional international:

Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus, Viena (2015).

Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman din Roma, la Accademia di Romania (2015).

Sala Wagram, Paris, Franta.

Pavilionul National al Romaniei din Milano, din cadrul expozitiei universale ExpoMilano (2015).

Castelul Jaegerhof si Sala Schumann a Muzeului de Arta, Dusseldorf, Germania – in cadrul evenimentelor jubiliare dedicate celor 150 de ani de Regalitate in Romania, organizate de Institutul Cultural Roman si Asociaţia Culturala Romano-Germana Atheneum (sept. 2016).

Muzeul Naţional al Castelului Peleş– in Camera de Aur din Pelisor, unde este depusa inima Reginei Maria (2015).

Castelul Bran– in Camera de Muzica a Reginei Maria (2015).

Cetatea Fagarasului– in Sala Tronului (ianuarie-iulie 2016).

Palatul Bragadiru – in cadrul prestigioasei Gale International Wine Contest Bucharest (iunie 2016).

Palatul Cesianu-Racovita, in Galeria de Arta Artmark, Bucuresti, in cadrul Licitatiei de Valori Traditionale Romanesti (septembrie 2016).

Castelul Bethlen-Haller, Jidvei (octombrie 2016).

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days