Vârsta zâmbetelor

Îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri cum bunica mea își punea în fiecare seară proteza în paharul verde de pe noptieră. La cei 5 ani ai mei, nu înțelegeam exact de ce se întâmplă acest lucru sau ce reprezintă acea proteză. Pentru că mai văzusem și la alte mătuși în vârstă acest obicei, ajunsesem la concluzia că aceasta este probabil o etapă a bătrâneții.

Nici acum nu îmi pot explica cum au trecut anii și am ajuns si eu la această „vârstă de aur”, cum mai este numită bătrânețea. Din nefericire, nici eu nu am fost scutită de aceste  semne asupra danturii venite odată cu înaintarea în vârstă. Ba mai mult decât atât, am avut surpriza ca dinții să mă părăsească înainte să ațung la vârsta bunicii mele.

Împlinisem de puțin timp 40 de ani când am fost nevoită să îmi fac două extracții. Deși nu erau primele, de această dată felul în care mestecam mâncarea începuse să aibă de suferit. Să nu mai menționez faptul că eram stânjenită de fiecare dată când zâmbeam. Atunci am simțit prima dată ceea ce urma să mă aștepte. Amintindu-mi de proteza bunicii, nu am mai pierdut timpul și am câutat cât mai repede un dentist bun.

dr-aristide

După un consult și câteva discuții cu dentistul, am înțeles că tehnologia a evoluat și nu voi fi nevoită să ajung în situația bunicii, iar dinții pe care îi voi purta zilnic nu vor sta într-un pahar verde pe noptiera de lângă patul meu. Cu ajutorul unui implant dentar, obiceiurile mele alimentare puteau reveni la normal.

Nu aș putea spune nici acum  cu exactitate din ce motive, dar cert este că la momentul respectiv am ezitat și am preferat să amân implantul dentar. Mă obișnuisem cu stânjeneala creată de lipsa dinților mei, îmi găseam mereu câte o scuză, și uite așa au trecut aproape doi ani. Și poate ar fi trecut mult mai mulți dacă nu mi se caria rău de tot o măsea aflată chiar în apropierea dinților cu pricina. Nu a mai fost nicio cale de salvare pentru ea, singura soluție fiind extracția, și uite așa „golul” din gura mea s-a extins. De această dată nu mai aveam încotro, trebuia să iau taurul de coarne.

M-am întors la dentist, nu înainte de a petrece puțin timp informându-mă. Am căutat pe Internet, pe forum-uri și am citit zeci de articole în legătură cu implantul dentar. Mi-am întrebat dentistul, dar și alte cunoștințe care au trecut prin experiențe similare. După ce am pus cap la cap toate informațiile, am decis că cea mai potrivită ar fi o coroană zirconiu..

Totul a decurs ca la carte, m-am obișnuit relativ repede cu implantul iar în scurt timp nici nu mai simțeam că aș avea strâin în gură. Acum, la aproape 10 ani de la implant, zâmbesc cu aceeași încredere ca și înainte să îmi pierd dinții. Pot spune că îmi consider „noii  dinți” ca și când ar fi naturali. Pe viitor, când mă voi vedea nevoită să înlocuiesc și alți dinți, voi apela tot la un implant cu zirconiu.

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days