Tu știi că îți poți recupera taxele reținute în plus din venitul realizat în străinătate?

Atunci când alegi să emigrezi și, implicit, să lucrezi în străinătate, crezi că ești pregătit pentru toate greutățile pe care, inevitabil, le vei întâmpina. Și nu zic că nu ai dreptate să gândești așa – poate dintr-o experiență personală anterioară, poate din experiența cuiva apropiat de tine sau poate din cele ce ai citit despre diaspora și comunitățile de români aflate în diferite țări – însă asta nu înseamnă și că deții toate informațiile de care ai nevoie pentru a nu cădea în „capcanele” sistemului în care dorești să te integrezi. Am folosit cuvântul „capcană” pentru că toate aspecte legate de procesul muncii, pe care, necunoscându-le, le ignori, se pot întoarce împotriva ta. Și nu vorbesc aici de munca „la negru” (fără acte), ci chiar de situațiile perfect legale, cu contracte de muncă.

Știu ce spun, pentru că și eu, la rândul meu, m-am regăsit într-o astfel de situație, pe vremea când lucram în străinătate. În cazul meu, m-am confruntat cu două probleme din cauza cărora am plătit, pe nedrept, cu vârf și îndesat. Prima situație a apărut atunci când, am lucrat la doi angajatori în decursul aceluiași an, ambii angajatori mi-au reținut taxele pe întregul an și astfel eu am ajuns să plătesc aproape dublu. Această situație s-a reglat la sfârșitul anului fiscal, după ce ajutată de Transfer Rapid, o companie care oferă servicii românilor din diaspora am reușit să depun dosarul la biroul fiscal și să-mi recuperez taxele plătite în plus.

A doua situație (a doua în ordinea în care am luat eu cunoștință de ele, căci aceasta era, de fapt, mai veche) a fost dată de încadrarea mea într-o clasă de impozitare mai dezavantajoasă, astfel că angajatorul a reținut taxe mai mari decât ar fi trebuit. Din păcate, la vremea aceea nu am luat nicio măsură și am lăsat lucrurile așa. Mi-am căutat alt loc de muncă și experiența aceea s-a încheiat complet în dezavantajul meu doar pentru că mie îmi lipsiseră informațiile referitoare la drepturile mele și la ce tip de acțiune ar fi trebuit să întreprind în fiecare dintre cele două situații, dar și în altele similare ce ar fi putut apărea chiar în condițiile în care, așa cum ziceam, lucram în mod legal, cu contract de muncă înregistrat la oficiul fiscal.

În schimb, azi situația este complet diferită. Oricine poate avea accesa acest gen de informații și, mai mult decât atât, poate primi ajutor specializat. Transfer Rapid, inițial o companie de transfer de bani din străinătate în România a dezvoltat o platformă de servicii dedicate românilor din diaspora printre care și recuperarea de taxe. Astfel, dacă lucrezi în afara țării sau ai lucrat în ultimii cinci ani, este posibil să fi plătit taxe în plus, așa cum am pățit și eu. În acest caz, trebuie să știi că poți recupera acei bani dați în plus, dar că suma lor depinde de mai mulți factori, printre care grila de impozitare specifică fiecărei țări, venitul obținut în străinătate, venitul obținut în România în anul respectiv, starea civilă și venitul obținut în România de soț/soție. De aceea, unele persoane pot obține sume mai mari decât altele. După caz, la aceste sume se pot adăuga și beneficii sociale, cum ar fi alocațiile europene pentru copii.

Un număr mare de români care lucrează în afara granițelor țării nu reușește să-și obțină drepturile în străinătate. Și când spun număr mare, mă refer la 70% din totalul acestora. Tocmai în ajutorul lor, a fost creat serviciul de recuperare de taxe disponibil pentru românii care lucrează (sau au lucrat în ultimii cinci ani) în Germania, Olanda, Marea Britanie, Spania, Italia și Austria. De asemenea, pentru românii care muncesc legal în Germania, Olanda și Italia este disponibilă posibilitatea de a obține alocație europeană pentru copiii lor. Platforma de servicii dedicate românilor din diaspora susținută de Transfer Rapid oferă și informații detaliate, în funcție de fiecare țară, despre ce tip de taxe se pot recupera, în ce condiții, ce fel de documente sunt necesare pentru inițierea recuperării etc.

Procedeul este simplu, în câmpurile oferite de platformă trebuie introduse datele solicitantului, urmând ca apoi acesta să fie contactat pentru întocmirea dosarului sau pentru oferirea de mai multe informații. Simplu, într-adevăr, dar dacă nu știi, rămâi cu banii dați, ignorând că este vorba de sume ce, în mod normal, ți se cuvin din munca ta.

Important de reținut este că estimarea sumei de recuperat este gratuită și nu se plătește nimic până când banii nu sunt recuperați. Timpul estimat al recuperării banilor este diferit, în funcție de fiecare țară (între două și șase luni), compania alegând să lucreze în fiecare țară doar cu agenți autorizați de biroul fiscal. Aceștia îți pun la dispoziție formularele oficiale necesare, se asigură că dosarul depus la oficiile fiscale este complet, te ghidează la fiecare pas și-ți oferă informații despre stadiul dosarului tău în fiecare moment. Mai mult păstrează legătura cu birourile fiscale din fiecare țară, în limba oficială a țării respective. Tot ce trebuie tu să faci este să-ți aștepți banii.

Dacă ai prieteni care crezi că s-ar putea afla în această situație, nu ezita să le spui și lor despre serviciul de recuperare a taxelor. Am încredere în Transfer Rapid pentru că știu că au pornit cu serviciul transfer de bani cash, acum mai bine de 12 ani și colaborează cu CEC Bank din 2005. Între timp au dezvoltat serviciul de transfer de bani online (explicat pas cu pas aici) și în prezent oferă și alte servicii pentru românii care se află în afara țării: recuperări de taxe, plata facturilor, asigurări de viață, dar și un ecosistem în care se regăsesc informații despre modul de organizare al comunităților de români aflate oriunde în lume (restaurante românești, magazine românești, doctori români etc.). De asemenea, observ că pentru oferirea serviciilor lor nu percep comisioane mari, ba din contră unele servicii le oferă gratuit clienților.

Viața în străinătate nu este deloc roz, astfel încât să ne permitem să fim umili, pe banii noștri și să nu ne cerem drepturile.

Chiar dacă se poate întâmpla, din diverse motive, ca angajatorii să ia decizii eronate, important este ca fiecare angajat să își poată recupera, dacă este cazul, banii ce i se cuvin în mod legal, în urma muncii sale. Recunosc că și eu, la rândul meu, aș fi fost recunoscătoare dacă aș fi putut avea acces la astfel de servicii menite să mă protejeze. M-aș fi simțit mai puțin vulnerabilă, iar șederea mea în străinătate ar fi fost, cu siguranță, mai ușoară.

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days