Studiu de caz: Sentimentul vinovatiei

Sunt de 4 ani in Occident. Am reusit sa ma integrez in diferite locuri. Acum insa am urmatoarea problema – unul din parinti sufera de o boala grava si nu stiu cum sa procedez acum. Stiu ca as vrea sa ma intorc in Romania insa aici am viata mea si am reusit sa ma adaptez bine. Insa nu pot sa ma descurc daca ar fi sa ma intorc chiar pentru o perioada scurta de timp. M-ar pune intr-o situatie dificila pentru ca atunci ar trebui sa intrerup locul de munca si nu stiu daca este posibil. Nu as vrea sa am sentimentul ca ma ratez dar as vrea sa-mi ajut parintele.
(textul a fost partial modificat ca sa nu permita identificarea persoanei)

Este posibil ca in acest caz sa avem in vedere un sentiment aparte – vinovatia. Faptul ca unul din parinti este bolnav ne face sa ne gandim, in primul rand, la un sentiment de vinovatie pe care il traieste autoarea. Ce putem sa facem in acest sens?

Daca vorbim despre vinovatie, vom vorbi in linii mari despre urmatorul conflict. Intre dorinta si iubirea pentru mama sau tata si propria reusita. Este un conflict care apare de multe ori si fara sa fie vorba despre o distanta foarte mari intre tari. Dar acest lucru este de obicei rezolvat prin amenajari care “pacalesc” sentimental de vinovatie. Pe de o parte incearca sa acopere ambele sarcini – sa aiba o grija de parinti dar fara sa modifice locul de munca, propria familie, etc. In acest caz apare o situatie cu “si”: Sa ai grija atat de propria familie cat si de parinti. Insa in cazul migratiei problema se pune mult mai sincer – cu “sau”: Sa ai grija de propria familie sau de parinti.

Daca cei care locuiesc in aceiasi localitate cu parintii sau la o distanta rezonabila pot sa nu isi puna problema vinovatiei (desi ea exista), cei care migreaza sunt pusi in situatia sa fie mai sinceri si sa fie obligati sa se gandeasca si sa analizeze cu adevarat sentimental de vinovatie. Ei trebuie sa aleaga intre “a fi fizic” cu parintii sau “a fi fizic” in propria familie, in lumea lor.

In mod sigur nu se poate concepe o solutie care sa fie ideala. Problema principala ramane cea a impartirii intre noua casa si vechea casa. Aceasta problema insa nu a aparut acum ci ea a fost in permanenta.

Ceea ce conteaza insa pentru cititori este ca acest tip de situatie pune in discutie una care este permanenta pentru cineva care migreaza – relatia intre cele doua “case”. Daca, in acest caz, situatia ar fi fost analizata, dezbatuta, considerate o problema atunci si acum nu ar fi existat un conflict major. Insa lasand lucrurile sa treneze, ignorandu-le si considerandu-le ca fiind rezolvate s-a ajuns ca intr-un moment de conflict si suferinta sa apara o stare de deruta.

La aceasta situatie se mai adauga si relatia cu parintii. Ea exista si pana parintele a ajuns sa fie bolnav. Nu avem informatii in acest sens, insa putem considera ca si aceasta este importanta. Atunci cand cineva migreaza, familia are o reactie, o parere, o dorinta, o acceptare sau un refuz. Acestea – relatia si legatura cu parintii vor conta foarte mult in aceste momente pentru ca functie de acest trecut, ele vor deveni decisive. Acest moment de criza data de boala va pune puternic in evidenta cum este legatura lor.

Sa nu uitam insa un lucru – ca aceste momente de boala sunt in fiecare familie, ca fiecare familie trece prin acest tip de momente in care exista un membru al ei care sufera de o boala semnificativa. In aceste momente familia are o reactie incercand sa-l protejeze pe de o parte si sa se protejeze pe de alta parte. Acest lucru inseamna ca familia nu se rezuma la copil si parinti si are si unchii, matusi etc. O parte importanta in aceasta functionare o are comunicarea cu ei. Nu stiu care este structura acestei familii, dar si aceasta este o componenta importanta. Comunicarea in cadrul intregii familii devine o tema importanta in economia acestei situatii. Pana la urma, ea pune in valoare comunicarea si legaturile familiale asa cum sunt ele – bazate pe amicitie si inamicitie.

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days