Sa privim dependenta (psiholog Claudiu Ganciu)

Dependenta – stare in care o persoana se gaseste atunci cand viata sa pare sa fie prinsa intr-un singur obiect, intr-un singur rol, intr-o singura stare. Toata viata sa a devenit una cu acel obiect. Acesta din urma are un pret mare care se resimte peste tot – fizic, psihic, economic. Cei din jur sustin ca se poate si fara obiectul respectiv. Intr-un fel si cel in cauza, pacientul, gandeste asa. Dar parerile sale sunt impartite in sufletul sau.

romaninlume dependentaEste bine ca atunci cand vorbim despre dependenta sa avem in vedere situatia descrisa mai sus. O lupta psihica a celui aflat in cauza si o lupta intre el si cei din jur pe de alta parte. Povestea depedentei se scrie mereu in aceasta arie. Terapia dependentei pentru a functiona are nevoie de ambele variabile. Ea devine o functie a celor doua axe. Cum se raporteaza pacientul la lupta sa si cum se raporteaza cei din jur fata de lupta pacientului.

Aici nu are importanta despre ce dependenta vorbim. Despre droguri, despre sex, despre alcool, despre sucuri carbogazoase sau despre altceva. Putem sa vorbim la fel de bine si de dependenta de partener si de adictia de munca. Nu obiectul conteaza din perspectiva aceasta, ci omul care este in relatie cu un obiect. Aceste randuri sunt si o invitatie sa va ganditi la aceste lucruri impreuna cu noi. Cum se intampla lucrurile?

http://www.psihanaliza-de-familie.com/new_site/articole_cercul_dependentei.php

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days