Rosia Montana aniverseaza 1883 ani de atestare documentara

RM_iarna2RM_iarnaLa multi ani! ii dorim, in care sa ne bucure si sa-i bucure si pe altii cu tot ce are mai frumos, in fiecare anotimp.

Ziua Rosiei Montane va fi sarbatorita la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” Baia Mare (bd. Independentei, nr. 4 B), incepand cu ora 16.00, in sala de conferinte.

Ziua Rosiei Montane Baia Mare propune publicului un program constand in proiectia filmului documentar „Rosia Montana – Un loc pe marginea prapastiei” si o serie de scurtmetraje legate de problemele iscate de proiectul companiei Rosia Montana Gold Corporation.

Participantii pot sa mai vada o expozitie fotografica care prezinta patrimoniul cultural al Rosiei Montane. Aceasta este deschisa in holul bibliotecii, in perioada 5-7 februarie.

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1883 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in galeriile sale subterane in secolul XIX reprezinta unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman international.

RM_primavara 3

RM_vara

RM_toamna

Surse: stirileprotv.ro

http://rosiamontana-unesco.blogspot.ro/2010/08/rosia-montana-un-peisaj-cultural-in.html

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days