Romanii din Transnistria va cer ajutor: „Suntem amenintati, maltratati, hartuiti, injositi. Sangele apa nu se face! Fiti alaturi de noi!”

transnistriaEste apelul directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, transmis in numele elevilor, parintilor si profesorilor.

Preluam – via Ziarul Gandul,  textul integral al Scrisorii catre Romania, intr-o situatie extrem de delicata pentru romanii din Transnistria, pe fondul demersului presedintelui Sovietului Suprem din Tiraspol, Mihail Burla, de a cere alipirea Transnistriei la Rusia dupa “modelul Crimeea”:

Ne adresam noi, copiii tai, elevii, profesorii si parintii unicei institutii cu predare în limba romana din Tiraspol, Liceul „Lucian Blaga”. Pe parcursul anilor, pe parcursul unui sfert de veac, am demonstrat dragostea noastra de tot ce-i romanesc aici in Transnistria, dragostea noastra pentru limba romana, pentru neam si pentru demnitate naţionala! Liceu-cetate, liceu-ambasada a limbii romane, liceu ce poarta numele poetului, filosofului, umanistului, diplomatului, marelui roman – Lucian Blaga.

Ne adresam cu speranta sa fim auziti, sa fiti alaturi de noi azi, cand e pusa in pericol existenta liceului si existenta noastra ca neam. E pus in pericol viitorul nostru. Am trecut prin grele incercari: devastati in repetate randuri, amenintati, maltratati, hartuiti, injositi. Insa niciodata n-am fost ingenuncheati, n-am renuntat la idealul nostru, la demnitatea noastra, la indentitatea noastră, la limba, neam si tara! Fiti alaturi de noi! Ocrotiti-ne,ajutati-ne!

Cum se poate oare intampla ca in centrul Europei, in fata lumii civilizate, in secolul XXI, sa fie incalcate drepturilor elementare ale copiilor si parintilor, dreptul de a invata in limba materna, dreptul de a-ti alege scoala de instruire?! Activtatea financiara practic este blocata de administratia transnistreana. Nu ni s-au intors salariile angajatilor, sechestrate pe data de 5 februarie 2014 de „vamesii din Tiraspol” (unica sursa de existenta a profesorilor), automobilul liceului, stampila institutiei, telefoanele mobile, aparatul de fotografiat, precum si documentatia financiara. Presiunile continua: citatie a directorului, a contabilei liceului la procuratura, la tribunalul orasenesc pentru nesupunere la legile de aici (de fapt, pentru darzenia de a invata in limba romana). Lupta este inegala, de aceea avem nevoie de ajutorul romanilor din tara, avem nevoie sa fim auziti de insasi Tara! Sangele apa nu se face! Fiti alaturi de noi!

In numele elevilor, profesorilor si parintilor Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol,

Ion Iovcev, director

[Sursa info si imagine: gandul.info]

Articolul integral, il puteti citi aici

In 18 martie, tot Ziarul Gandul a publicat un interviu cu domnul Ion Iovcev, pe care il puteti citi aici

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days