“Romani de langa Romani”, un proiect Radio Trinitas destinat diasporei

R.TrinitasCa “prima ambasada” pentru romanii din afara tarii – dupa cum afirma directorul postului de radio, domnul Ciprian Olinici, institutia de cult din strainatate este liantul de suflet al celor departe de casa, locul si mediul in care regasesc traditiile, in care isi afirma cel mai bine identitatea si, nu in ultimul rand, unde gasesc sprijin.

“Romani de langa Romani”, proiect coordonat de doamna Mihaela Moraras, apropie si mai mult misiunea institutiilor de cult de viata emigrantilor romani, vizand in mod concret sprijinirea comunitatilor romanesti vulnerabile amenintate de saracie, violenta si incalcarea drepturilor, amplificand mediatic semnalele receptionate si generand parteneriate cu autoritati, asociatii, ONG-uri pentru a se gasi solutii. Un alt obiectiv important este sprijinirea presei identitare in mediul virtual, pentru pastrarea identitatii culturale, lingvistice si religioase.

Mediatizarea activitatii romanilor din afara tarii consta, in principal, in:

  • realizarea de reportaje pe teme culturale, sociale si religioase
  • interviuri
  • distribuirea de CD-uri cu muzica sacra, colinde si cantece patriotice
  • promovarea actiunilor culturale, filantropice si ale comunitatilor din Spania, Italia, Franta, Belgia si Germania

Proiectul este finantant de Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni si va fi implementat cu ajutorul: Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei si Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei si sa va desfasura pana la sfasitul anului 2014.

Postul de radio va avea o emisiune de luni pana vineri, de la 12.30, cu noutati despre si pentru romanii plecati din tara.
Radio Trinitas poate fi receptionat si online sau de pe smartphone. Link aici.

2 thoughts on ““Romani de langa Romani”, un proiect Radio Trinitas destinat diasporei

  1. Buna ziua. Sa stiti ca romani multi sunt si in Anglia si Scotia, in special studenti. Fica mea este studenta in Scotia – Glasgow. Este plecata de 3 ani. In Glasgow sunt doua facultati mari Strathclyde (unde este fica mea) si Glasgow unde se pare ca erau cam 100 de studenti romani. Acum nu stiu cati mai sunt. Eu as vrea dupa ce termina facultatea sa se intoarca in tara. Este anul patru, ultimul. Problema grava in tara la noi este ca nu sunt recunoscute diplomele de afara. Este un procedeu destul de greoi. Trebuiesc depuse actele la Ministerul Invatamantului. Am inteles ca sunt tineri care depun actele, dar raspunsul dureaza foarte multe luni si in final acestia renunta sa mai astepte si pleaca iar afara din tara. D-na Andronescu a spus odata la televizor ca ea vrea ca fostii studenti din afara tarii, sa se intoarca acasa, dar nu a facut nimic in acest sens. Nici cei care sunt acum nu fac nimic. Ar trebui ca Ministerul Invatamantului sa elaboreze o lista cu toate facultatile din intreaga lume pe care ei le recunosc. Adeverinta de recunoastere sa fie data de exemplu in max. 5 zile lucratoare de la depunerea depunerea cererii pentru aceasta. Multi din fruntea tarii, d-na Andronescu, etc. se plang ca pleaca studentii la facultati afara din tara si ca apoi nu se mai intorc, dar nimeni nu face nimic. Exact ca in proverbul acela cu drobul de sare. Daca dupa terminarea facultatii acestia s-ar intoarce acasa ar fi un castig mare pentru tara, mai ales ca statul nu a cheltuit un leu pentru scolarizarea lor. Va multumesc. O zi binecuvantata de Dumnezeu va doresc.

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days