Probleme, dar si vesti bune ale comunitatilor romanesti din diaspora, mediatizate printr-un proiect Radio Trinitas

 

RTProblemele cu care se confrunta romanii din strainatate au revenit pe primele pagini ale ziarelor cu ocazia recentelor alegeri, cand, in unele orase europene, o parte dintre romani n-au reusit sa voteze. Altfel, media expune cu precadere problemele pe care le provoaca anumiti conationali certati cu legea si mai putin pe cele pe care acestia le intampina. Sau vestile bune.

Un proiect recent derulat de Radio Trinitas in parteneriat cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (MAE) – concretizat printr-o serie de intalniri si reportaje din Franta, Germania, Belgia, Italia si Spania, a relevat intre cele mai dificile situatii ale emigrantilor romani:

 • lipsa unui loc de munca
 • discriminarea pe baza de etnie
 • neaplicarea corecta a legislatiei europene privind migratia (munca, educatie, sanatate etc.)
 • lipsa unor adaposturi pentru emigrantii cu o situatia de viata “la limita”

Atunci cand rezolvarea situatiilor presupune implicarea autoritatilor si diverse formalitati, solutiile intarzie sa apara si, cu atat mai mult, sa fie aplicate.

Cand, insa, sunt implicati oameni care vad dincolo de formalitati si “declaratii de bune intentii”, exista si semnale pozitive. Veritabile “ambasade la nivel de comunitati”, unele dintre bisericile din diaspora si oamenii apropiati lor, dovedesc ca solutiile sunt uneori mai simple decat par, daca exista vointa.

Intre astfel de dovezi de vointa si semnale pozitive:

 • deschiderea unor mici afaceri de catre romani in tarile de resedinta
 • dezvoltarea de gradinite si programe sociale, functionale pe langa biserici, pentru copiii nevoiasi
 • biblioteci deschise pentru initierea de activitati culturale in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din fiecare tara
 • organizarea periodica in biserica a unor intalniri cu oamenii care nu au un loc de munca pentru a li se prezenta unele oferte de munca de catre preotul bisericii
 • plantatii agricole initiate de biserici, cu angajati romani
 • initierea si vizitarea unor ateliere de pictura
 • promovarea valorilor si traditiilor romanesti, ca mijloc de dialog in context multicultural

Reporterii R.Trinitas au realizat si interviuri cu reprezentanti ai scolilor, ambasadelor, institutiilor culturale, mass-media sau penitenciarelor, in vederea deschiderii unor dialoguri socio-culturale, un prim pas in demararea de actiuni concrete destinate romanilor.

Au avut loc, de asemenea, intalniri cu reprezentanti ai sindicatelor si agricultori romani.

In cifre, bilantul celor 5 vizite in strainatate ale jurnalistilor a insemnat: 1500 de participanti la program, 26 de comunitati vizitate si 221 de interviuri si reportaje culturale, sociale si religioase. Proiectul a beneficiat de suportul episcopiilor romane din tarile mentionate.

[Sursa informatii: Mihaela Moraras, manager proiect]

 

Citeste si: Unde emigreaza romanii pentru salarii mari 

Tu ce parere ai
 1. (*)
 2. (*)
 3. (*)
 4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days