O șansă la un zâmbet nou

Deseori zâmbetul care ne plăcea atât de mult și-a pierdut din strălucire și bucurie din cauza lipsei unui dinte sau a mai multora. Diverse evenimente precum un accident, o căzătură, cariile sau alte probleme de natură medicală, au dus la pierderea unui dinte. Este mereu trist să îți vezi dinții stând pe masa stomatologului și nu în gura ta unde își au, de fapt, locul. Pentru un dinte puternic afectat de carii nu există soluție mai bună decât extracția pentru a nu răspândi cariile la dinții adiacenți.

Deși s-ar crede că problema este rezolvată, cariile nu vor afecta ceilalți dinți, de fapt problemele atunci încep: dureri la masticație, un aspect mai puțin plăcut, o gaură în prestigiul personal. Situația nu este atât de disperată pe cât pare pentru că stomatologul are două posibile soluții la aceeași problemă: implant dentar sau punte dentară. O lipsă în zâmbet poate fi rezolvată ori cu un implant de un singur dinte, ori cu o construcție mai complexă care utilizează dinții adiacenți locului extracției.

(A) Implant dentar sau Punte dentara - - Dental Praxis

Un punct comun pe care îl au cele două operațiuni dentare îl reprezintă faptul că pacientul trebuie să aștepte aproximativ 30 zile pentru ca locul extracției să se vindece. Apoi merge la stomatolog care va aprecia paguba și îi va propune ca soluție implantul sau puntea dentară. Dacă implantul reprezintă o operație prin care se inserează o rădăcină artificială în gingie, se coase cu fire de sutură, iar la 3-6 luni se va insera bontul protetic, apoi se pune coroana dentară pentru maxim de efect estetic, cu puntea lucrurile stau diferit.

Puntea dentară reprezință o construcție formată din doi piloni, de obicei cei doi dinți situați la dreapta și stânga extracției și un dinte fals menită să înlocuiască un dinte extras pentru a oferi confort la fiecare masă, un aspect îngrijit și în cele din urmă încredere în propriul aspect. Pentru a construi această punte stomatologul este obligat să insereze în dinții sănătoși structuri de rezistență, astfel afectându-i și făcându-i vulnerabili, apoi va putea face o legătură între cei doi piloni cu un dinte fals care este plasat între ei. Starea generală a danturii pacientului este cea care dictează soluția viabilă, care va rezista cel mai mult în timp. Puntea dentară necesită mai multe momente în care pacientul probează structura care îi va fi aplicată și chiar i se va pune una de probă pentru a se obișnui mai ușor cu cea definitivă. Este un moment delicat deoarece persoanele care au stat mult timp fără un dinte au dificultăți în a se acomoda cu o structură artificială. Pacientul știe utilitatea structurii, dar asta nu îl împiedică să simtă că aceasta este în plus în gura sa.

Cele două intervenții sunt nedureroase deoarece se efectuează sub anestezie locală. După ce efectul anesteziei trece pacientul poate resimți o stare de disconfort. Ambele metode oferă cu ajutorul coroanei dentare un aspect similar dinților naturali, cu aceeași funcționalitate, dar care necesită o igienă mai atentă, respectiv folosirea unor paste de dinți mai concentrate și a apei de gură sau aței dentare. Cu o îngrijire adecvată, o dietă săracă în zaharuri, băuturi acidulate, pacientul poate beneficia de utilitatea implantului sau punții dentare până la sfârșitul vieții.

One thought on “O șansă la un zâmbet nou

  1. O dantura sanatoasa si un zambet frumos isi doreste toata lumea, dar pentru ca acest lucru sa fie posibil trebuie sa vizitam un dentist.

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days