Nostalgia, M.Cartarescu – Premiul Tormenta (Spania)

nostalgiaPrima parte a romanului*, care constituie prologul, descrie Bucurestiul perioadei de dinainte de razboi, vazut de un autor in varsta, aproape pe moarte, in timp ce reda povestea imaginata a unui tanar fara adapost, personaj al unor jocuri absurde in care sunt atrasi treptat reprezentanti ai paturii instarite a orasului.

In a doua parte retine atentia un copil-mesianic care incepe sa-si piarda puterile miraculoase, pe masura ce le exercita asupra copiilor care ii sunt “adepti”.

Partea a treia examineaza diferentele de gen si angoasa unui tanar ce se indreapta spre sinucidere, pe masura ce e coplesit de amintirile iubitei din liceu.

O alta parte se concentreaza in jurul personajului Nana, o femeie de varsta mijlocie, angajata intr-o relatie amoroasa cu un student si a amintirilor ei de la varsta de 12 ani, cand a fost vizitata de o mama si copilul ei, doua schelete gigantice.

Ultima parte a romanului prezinta un barbat obsedat de claxonul masinii, ale carui repercusiuni scapa complet controlului.

Romanul “Nostalgia” a aparut pentru prima data in Romania, cenzurat, sub titlul “Visul”, in 1989, la Editura Cartea Romaneasca. In format integral a fost publicat de Ed.Humanitas in 1993. A fost apoi tradus in franceza, germana, ungara, spaniola si alte limbi straine si a fost nominalizat in Europa pentru diverse premii. In 2005 a fost tradus in engleza si primit foarte bine de criticii literari americani.

* Ne cerem scuze pentru orice posibile inadvertente referitare la continut. Informatiile au fost preluate dintr-o recenzie a cartii. Promitem sa-l citim, sa revenim cu orice posibile corecturi si, eventual cu adaugiri, ceea ce va recomandam si voua. Am gasit cartea la cel mai bun pret in libraria online www.libris.ro (cu care nu, nu avem contract de promovare!): “Nostalgia”, Mircea Cartarescu

— Premiul Tormenta al mejor libro de autor extranjero (premiul Tormenta pentru cea mai buna carte straina) este acordat de revista online de critica literara La tormenta en un vaso, initiata si coordonata de Care Santos, scriitoare si critic literar. Optzeci de cunoscuti oameni de litere spanioli sunt colaboratori permanenti ai revistei, autorii articolelor si recenziilor care au transformat La tormenta en un vaso intr-un punct de referinta in critica literara spaniola.

Premiul a fost decernat incepand din 2007, iar printre castigatorii editiilor anterioare se numara Alice Munro si Cormac McCarthy. Finalistii din 2013 au fost, alaturi de Mircea Cartarescu, Richard Ford si John Irving. (Sursa: www.digi24.ro)

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days