Muzeu dedicat Reginei Maria in Cetatea Fagarasului

Cetatea FagarasPrezenta la dineul oferit la Castelul Peles de Ion Tuca, directorul Casei Regale a Romaniei, Elena Bajenaru, managerul muzeului din Cetate,  a scos in evidenta faptul ca, in memoriile Reginei Maria, Castelul de la Fagaras este comparat cu Castelul Bran, acolo unde se afla acum o parte din patrimoniul regal ce ar putea fi adus la Fagaras.

Cetatea Fagarasului

A fost initial cetate de aparare. Abia la 1528 cand a fost preluata de principele Stefan Mailat a devenit resedinta nobiliara. De la Stefan Mailat cetatea a ajuns la contele Bathory si a fost extinsa.  Ulterior, ajuns domn, Mihai Viteazu preia cetatea uzand de un vechi drept al principilor transilvaneni. O doneaza Doamnei Stanca, sotia lui, pe care o instaleaza aici. Un an de zile Doamna Stanca locuieste in Cetate ca stapana. Asa a ajuns castelul de la Fagaras locatia cea mai cautata pentru Dietele si balurile Transilvaniei. A fost perioada de glorie a edificiului. La Fagaras se tineau patru baluri in fiecare an. La petreceri participau toti nobilii transilvaneni, peste 1.000 de persoane.

Doamna Stanca organiza in cetate si serate muzicale la care participau sotiile nobililor din zona. Dupa moartea lui Mihai Viteazu, cetatea devine fortareata militara, iar Doamna Stanca avea sa ajunga prizoniera intre zidurile ei.

Va invitam:

  • sa aruncati o privire asupra Cetatii Fagarasului, asa cum este azi in acest spot 
  • sa-i aflati intreaga poveste, cu episoadele infricosatoare, in materialul realizat de Ziarul Adevarul, aici
  • sa cititi despre Fagarasul de odinioara aici
  • si, mai ales, sa o vizitati, oricand aveti ocazia (info aici)

[Sursa: Cetatea Fagaras va avea un muzeu dedicat Reginei Maria www.adevarul.ro, 17.02.2014; imagine: jurnalspiritual.eu]

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days