Manastirea Dragomirna, intre castigatorii Premiului UE 2014 pentru patrimoniu cultural si ai premiilor Europa Nostra (Agerpres)

Manastirea DragomirnaPentru un proiect de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea, reprezentand scene din viata lui Iisus Hristos, in care apar sfinti, ingeri si alte reprezentari din iconografia crestina, in culori vii si intr-un stil de remarcabila vigoare si energie.

“Juriul a fost profund impresionat de nivelul inalt de profesionalism in restaurarea sofisticata si conservarea acestei enorme opere de arta, care acopera circa 900 de metri patrati. Lucrarea a fost realizata la fata locului intr-o foarte scurta perioada de timp. Restauratorii au respectat tehnicile care folosesc materiale naturale si traditionale, pastrand insa patina si tonalitatea specifica secolului al XVII-lea”, se mentioneaza in motivarea juriului.

Cele 27 de proiecte laureate, alese dintre 160 de proiecte nominalizate din 30 de tari, au avut realizari remarcabile in patru domenii:

  • conservare
  • cercetare
  • contributii exemplare
  • educatie, formare si sensibilizare a publicului

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la data de 5 mai, la Burgtheater din Viena, sub patronajul presedintelui Austriei, Heinz Fischer, iar Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, si tenorul Plácido Domingo, presedinte al Europa Nostra, vor inmana impreună premiile.

Sase dintre castigatori vor primi titulatura de laureati ai Marelui Premiu, fiind recompensati cu 10.000 de euro fiecare, iar unul dintre ei va primi Premiul Publicului, in urma votului online organizat de Europa Nostra.

Mai multe detalii aici

[Sursa foto: Manastirea Dragomirna]

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days