Ioana Parvulescu: intre castigatorii Premiului European pentru Literatura (European Prize for Literature 2013)

Bruxelles, 26 noiembrie: ceremonia de premiere

Ioana Parvulescu_agentia de carte“Cartea castigatoare” a scriitoarei brasovence – care preda la Facultatea de Litere Bucuresti literatura romana moderna, este “Viata incepe vineri”, aparuta la editura Humanitas in 2009 si tradusa in suedeza in 2011.

“Anul 1897. Un barbat este gasit fara cunostinta, in camp, langa Bucuresti [..] Nimeni nu stie exact ce e cu el, si fiecare banuieste altceva.. Romanul, alert, cu un fir al actiunii semipolitist, cu personaje extreme de vii, dintre cele care-ti devin prieteni, se petrece in numai 13 zile: de vinery 19 decembrie, pana la sfarsitul anului. Atmosfera lumii bucurestene din preajma anului 1900 este recreata ca-ntr-un film.” (din prezentarea Ed.Humanitas”)

Ioana Parvulescu, interviu Adevarul, decembrie 2009

“Viata incepe vineri”, recenzie Dan C.Mihaescu, Omul care aduce cartea, Pro TV, ianuarie 2010

Viata incepe vineri

Trailer carte (lectura Gabriel Liiceanu)

Ioana Parvulescu a publicat mai multe colectii de eseuri – cele mai cunoscute: “Intoarcere in Bucurestiul interbelic” si “In intimitatea secolului 19”, fiind coordonator al colectiei “Cartea de pe noptiera” a editurii Humanitas.

Castigatorii, cei mai promitatori scriitori din Europa, au fost anuntati la deschiderea Targului de Carte de la Göteborg (Suedia) de catre Andoulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multiculturalitate si tineret.

Editurile care au publicat cartile castigatorilor sunt invitate sa aplice pentru fonduri europene care sa sustina traducerea in alte limbi (europene).

John McNamee, presedinte al Federatiei Europene si Internationale a Librarilor: “Din nou, sunt incantat sa descopar noi talente si doresc sa-mi exprim cele mai calde felicitari pentru toti castigatorii din acest an.” Premiul European pentru Literatura ajuta cartile “sa traverseze frontierele”, iar editorii isi doresc sa ofere cititorilor “mai multe optiuni, mai multe carti, mai multa literatura europeana”.

Pirjo Hiidenmaa, presedintele Consiliului European al Scriitorilor: “Europa are nevoie de povesti si scriitori si exista cerere nelimitata de carti pe teme etern valabile. Scriitorii aduc sclipiri vitale la nivelul gandirii si al limbii; doar schimbarea mentine cultura vie; este, in consecinta, o bucurie sa celebram noi voci literare care asigura cresterea si transformarea la nivelul culturii.”

“Datorita acestui premiu descoperim noi lumi, noi culturi, prin munca scriitorilor talentati premiati. Sper ca laureatii anului 2013 sa beneficieze de cat mai multe traduceri – pe care le merita; este un mod minunat de a sarbatori diversitatea in Europa, valoare pe care ar trebui sa o pretuim in vremuri de criza”, Piotr Marciszuk, presedinte al Federatiei Editorilor Europeni.

Romania s-a bucurat de o atentie speciala la Targul de Carte de la Goteborg din acest an, unde comisarul european  Andoulla Vassiliou a participat la ceremonia de deschidere alaturi de Mircea Cartarescu.

La anuntarea castigatorilor, comisarul european a declarat, intre altele: “Premiul European pentru Literatura atrage atentia asupra unor scriitori noi fascinanti sau foarte promitatori care, altfel, e posibil sa nu fi avut recunoasterea pe care o merita si in afara granitelor propriilor tari. Noul program de finantare “Creative Europe” ne va permite sa sustinem mai mult costurile traducerii cartilor si sa intensificam diversitatea culturala.” 

Sursa: European Commission Press Release

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days