Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din ţară şi din lume: căutari – regăsiri

O intalnire a Romaniei de ieri, azi si maine. Un prilej de reflectie pentru evenimentele dedicate tinerilor prin CONTINUT, dar nu numai.

 Imnul Intalnirii– o istorie a Romaniei concentrata in 4 minute si un pic, transmite direct spre Cer lacrima si zambet, bucurie si oftat, speranta si iubire. Acel gen de traire ce NU poate ramane fara ecou…

Intalnirea Tinerilor Ortodocsi (ITO), desfasurata in acest an la Sibiu, intre 6 si 9 septembrie, a reunit tineri (de toate varstele) din tara si strainatate. A inclus: ateliere de dezbateri si mestesugarit; o procesiune a luminii; concerte; poezii si cantece patriotice, populare sau doar pop :); o conferinta; participare la slujbele in cinstirea sarbatorilor: Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie) si cea a Sfintilor Parinti Ioachim si Ana (9 septembrie); vizitarea unor obiective turistice si culturale – toate intrate in traditia evenimentului anual.

Temele atelierelor pentru tineri au fost:

  • Tanarul si dimensiunea spirituala / Nevoia mea de Biserica: intre reflex si realitate
  • Biserica 4.0 – Updatarea/ actualizarea Bisericii sau Biserica in era tehnologiei
  • Nevoia de (auto)dezvoltare personala: Poate fi Biblia manual de dezvoltare personala?
  • Biserica: validarea fericirii/mantuirii

Sugestiile proaspete (in toate felurile) ale tinerilor speram sa se regaseasca in lucrarea si viata Bisericii cat de curand; ecoul lor sa nu se piarda dupa cele 3 zile de entuziasm post-eveniment.

Ca un generos miez al ITO 2018, as mentiona Conferinta Unitate. Credinta. Neam – De 100 de ori Romania, sustinuta de ambasadorul Romaniei in Germania, domnul Emil Hurezeanu (sibian dupa obarsie) si preotul-profesor sau, mai bine spus, sufletul romanesc in toata expresia lui, Pr. Constantin Necula.

Spiritul romanesc in esenta lui, de-ar fi sa-l cuprind in 8 atribute (de ce 8, va spun daca intrebati), acestea ar fi: autentic, tanar… pe viata :), ancorat in trecut, PREZENT in prezent, atent si prudent in privinta viitorului, crestin-ortodox, hatru (pentru cei mai putin obisnuiti cu termenul: un mix de intelept si glumet) si, fara indoiala, iubitor. Iubitor cu tot ce presupune asta.

Datorita prezentei “in cetate” a reprezentantilor media (inclusiv social media) ai Bisericii, toate activitatile au fost transmise in direct, iar inregistrarile sunt usor accesibile oricand.

N-au fost jocuri de lasere, costumatii excentrice, amplificatoare sau “mixere”, n-au fost texte de care urechile se jeneaza (insa n-au cum le evita) – semn ca nu e nevoie cand ai CONTINUT. Ce am simtit in mod aparte a fost trairea artistilor invitati; artisti cunoscuti (in ordinea aparitiei: Iordache Basalic, Marcel Pavel, Vlad Mirita, cvintetul vocal Anatoly, Andra, Compact B) intr-o stare mai greu de gasit in alte aparitii. Si intre tineri perceputi a fi “rupti de lume”, in fapt parte din ea, cu chipuri senine si manifestari… la fel.

L-am lasat separat, pentru ca ignoranta mea a facut sa-l descopar doar cu aceasta ocazie, pe pr. Doru Gheaja. O bucurie de om si parinte. O viata dedicata credintei si neamului. Un DOR. Unul din cele mai tinere suflete prezente aici, ceea ce m-a facut sa vad in “Unitatea” din “declaratia de intentii” a ITO si unitatea dintre generatii, nu conflictul despre care se vorbeste parca mai mult decat e cazul.

Cine e neincrezator, sa-l asculte… fie si mai putin de 1 minut!

In stransa legatura cu cele spuse, imnul ITO 2018: o istorie a Romaniei concentrata in 4 minute si un pic, care transmite direct spre Cer lacrima si zambet, bucurie si oftat, speranta si iubire. Acel gen de traire ce NU poate ramane fara ecou. Chiar ACOLO. Si nici fara raspuns in inimile tuturor celor care simt. Oferiti-va acest DAR!

Drapelul se-înalță mai mândru din rană,
Cu cinste purtând pe al său tricolor
A neamului nostru duioasă icoană
Şi jertfa de veacuri a acestui popor.

Nu gasesc decat doua posibile motive pentru care alti reprezentanti media (in afara celor mentionati si ai catorva locali sau de profil crestin) au ocolit reflectarea ITO:

  • faptul ca s-a rostit: Hristos, Dumnezeu, Biserica, martiri, sfinti, Istorie, traditie… Si nu pentru ca ar fi evitate ca regula… mediatica (inca se mai aud; din cand in cand; pe ici, pe colo), ci pentru ca au fost rostite de catre oameni. MULTI oameni (chiar daca a fost la Sibiu doar o parte din cei care se regasesc in ele) Pe cine sperie acesti oameni in rostirile lor, in trairea lor?

si/sau

  • prezenta oamenilor Bisericii, a oamenilor in “uniformele credintei”. Ce au ratat alte media, a fost prezenta acestora in… public. Biserica a coborat… in strada. A iesit in cetate. Poate ca asta sperie si mai tare?

ITO s-a incheiat intr-o duminica simbolica. Cea a unei alte intalniri-reper: Mantuitorul Iisus si un fariseu “fruntas al iudeilor”, Nicodim. Un iudeu care simte in Iisus ceea ce alti invatati refuza sa accepte macar ipotetic. Vine la Iisus, in noapte, si are loc o convorbire plina de miez (pe care o puteti gasi in Evanghelia de la Ioan, capitolul 3). Am sa redau doar un pasaj din ea: “Ce este nascut din trup, trup este, ce este din Duh, duh este.” Asa cum nici Nicodim nu era convins, dar simte ceva aparte la Acest Iisus si Il cauta, Il intreaba, chiar daca ferindu-se de “ochii zilei”. Sa ne apropiem si noi mai mult macar de… copii. Cei mici, curati, sunt loc MULT pentru duh; in tineri, vibreaza vesnicia. Continuarea vine de la sine: tineretea vesnica doar in Iisus ESTE si VA FI. Cautati-o si-L veti gasi! Cautati-L si-o veti gasi! 🙂

Carmen-Iulia Orzea, consultant comunicare

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days