Înainte de a pleca la muncă în străinătate trebuie desemnată o rudă să se ocupe de copii

Înainte de pleca la muncă în afara ţării, românii trebuie să notifice primăria şi să desemneze o rudă să se ocupe de copiii lor. 
O nouă lege reglementează condiţiile în care românii care muncesc în afara ţării trebuie să îşi îngrijească copiii. Potrivit propunerii legislative, făcută de un grup de deputaţi PD-L, românii care doresc obţinerea unui contract de muncă în străinătate au obligaţia de a notifica Serviciului Public de Asistenţă Socială intenţia de a pleca cu 40 de zile înainte. În plus, trebuie desemnată o persoană din familie în grija căreia să fie lăsat copilul, care trebuie să aibă cu cel puţin 18 ani mai mult decât el. Cei care nu respectă regulile, riscă amendă de la 2.500 la 10.000 de lei. 
 „Persoana care va avea în grijă copilul trebuie să fie foarte bine aleasă şi să nu fie una temporară, ci una constantă în viaţa copilului”, recomandă psihologul Karen Rosner, de la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.
 Plecarea părinţilor în străinătate este simţită de micuţi ca un semi-abandon, iar copiii reacţionează diferit. „Pot fi trişti şi duc dorul unei persoane care să le vorbească şi să le fie confident. Alţii devin agresivi, rebeli, indiferenţi, nu au preocupări precise, hobby-uri, nu sunt constanţi într-o activitate. Prin lucruri extreme caută să atragă atenţia”, enumeră psihologul manifestările care ar trebui să fie semnale de alarmă pentru cei din jur.
 Este o greşeală să li se spună înainte de plecare copiilor că părinţii pleacă pentru binele lor. „Copilul va fi traumatizat şi va trăi cu vinovăţia existenţei lui şi a faptului că părinţii fac atâtea lucruri pentru el”, spune psihologul Karen Rosner. O altă greşeală e să se pună accent pe partea materială. Se poate spune: „Nu se poate să muncim aici, iar plecarea din ţară e cea mai bună variantă să avem o viaţă decentă”. Un alt sfat pentru părinţi e să se întoarcă acasă cât de des posibil.   
 Peste 83.000 de copii români au cel puţin un părinte plecat în străinătate la muncă, iar 24.000 au ambii părinţi plecaţi. Datele oferite de Ministerul Muncii, Familiei şi  Protecţiei Sociale arată că se înregistrează 59.724 de familii, cu 83.658 de copii, care au cel puţin unul din părinţi plecat străinătate. Mai mult, există 16.650 de familii, cu 23.924 de copii, în care ambii părinţi sunt plecaţi din ţară la muncă. 22.679 copii se află în îngrijirea rudelor de gradul IV, fără nici un fel de măsură socială de protecţie. (sursa: noiinspania.com)

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days