Gazul natural: Trei probleme fierbinti cu care se va confrunta Romania (II)

gaz natural2In apropierea unuia din cele mai importante evenimente dedicate sectorului energetic, ZF Power Summit ’14 (25-26 februarie), am solicitat opinia unui jurnalist specializat in domeniu. Aura Sabadus lucreaza pentru compania de presa ICIS din Londra si urmeaza studii de doctorat la King’s College London unde isi scrie teza despre birocratia petrolului din Kazakhstan.

Puteti accesa prima parte a articolului aici.

Aparitia unor noi producatori de gaze naturale in regiune alaturi de Romania este insa de natura sa schimbe datele problemei. Unul dintre noii exportatori va fi Azerbaijanul care va trimite 10 miliarde de metri cubi pe an catre tarile din sudul Europei din 2019, contribuind la diversificare resurselor.

Un alt candidat interesant si cu siguranta important va fi nordul Irak-ului, o regiune semi-independenta din Irak, care beneficiaza de aproximativ trei trilioane de metri cubi de gaze si care ar putea sa exporte anual aproximativ 10 miliarde de metri cubi in Turcia in 2016.  Surse intervievate de autor sustin ca pretul de export al gazelor din nordul Irak-ului ar putea sa bata orice concurenta, fiind in jur de $260,00/1000m3. Desigur, importul lor in Turcia si Europa depinde de rezolvarea unor conflicte politice intre guvernul regional de la Erbil si guvernul federal irakian de la Bagdad, precum si de relatia Turciei, ca posibila tara de tranzit, atat cu nordul cat si cu sudul Irak-ului. Sursele de la Erbil intervievate de autor au mentionat de asemenea posibilitatea lichefierii gazelor nord Irakiene in portul turc Ceyhan si exportul lor in afara Europei, posibil catre Asia.

Apoi, resurse importante de gaze conventionale – aproximate la un trilion de metri cubi si descoperite in bazinul mediteranean al Ciprului si Israelului ar putea sa ajunga pe piata turca si europeana de gaze. Turcia ar putea sa importe gaze din Israel la un pret aproximativ de $360,00/1000m3, mai scump decat cel din nordul Irak-ului, dar aproximativ $40,00/1000m3 mai ieftin decat cel platit pentru gazele rusesti, potrivit unor surse intervievate de autor. Exportul de gaze din aceasta zona depinde de doi factori – posibilitatea ca ele sa fie lichefiate si trimise in afara Europei sau construirea unui gazoduct catre Turcia pentru a fi destinate acestei piete sau transmise mai departe catre Europa. O astfel de varianta va depinde fara indoiala de evolutia relatiilor politice ale Turciei cu Ciprul si Israelul.

In fine, cel mai surprinzator producator care ar putea sa apara pe scena regionala si internationala este Iranul. Cu resurse de gaze conventionale evaluate in jur de 33 trilioane de metri cubi, Iranul ar putea deveni o superputere energetica. O relaxare a sanctiunilor impuse ca raspuns la un presupus program nuclear condus de Teheran ar putea sa transforme Iranul intr-un exportator important catre Turcia si Europa. Acest scenariu depinde de ridicarea completa a sanctiunilor si de construirea infrastructurii care lipseste in momentul de fata.

In conditiile in care se prefigureaza aparitia a cel putin cinci exportatori importanti de gaze conventionale in regiune in plus fata de Rusia, iar cererea de gaze in Europa este moderata sau chiar in scadere mai ales sub efectul proliferarii productiei eoliene si solare, este foarte posibil sa se ajunga la o saturatie de gaze naturale in estul Europei al carei efect ar putea conduce la scaderea pretului de export. Acest lucru ramane insa de vazut in conditiile in care exportatorii vor retine indexarea pretului de gaz la cel al petrolului.

In acest context se pune intrebarea daca va fi mai avantajos pentru Romania, precum si pentru tarile vecine sa prefere importul de gaze la nivel regional sau sa mizeze pe avantajele politice si economice pe care SUA si exportul gazelor de sist le promite.

Raspunsul depinde de o a treia dilema pe care Romania va trebui sa o adreseze cu cea mai mare seriozitate. Aceasta se refera la formarea unui pret de piata de care va depinde modul in care Romania isi va achizitiona gazele naturale. Desi intr-o categorie mai fericita decat tarile vecine, avand resurse proprii, Romania a platit si ea preturi ridicate pentru gazele rusesti care completeaza rezervele domestice. Lipsa unei piete liberalizate, existenta unui sistem de subventii care a intretinut utilizarea ineficienta a resurselor si a condus la pierderi financiare, precum si acceptarea contractelor cu conditii impovaratoare impuse de Rusia expun Romania unor riscuri importante politice si economice.

Liberalizarea pietei de gaze si stabilirea unui pret spot de referinta i-ar da Romaniei posibilitatea sa cumpere gaze naturale la un pret format potrivit cererii si ofertei de pe piata sa, mai degraba decat unul dictat de Moscova, Baku, Erbil sau Teheran.

Pentru ca Romania sa faca fata la noua dinamica a energiei care se prefigureaza atat la scara internationala cat si regionala ea trebuie sa asigure o infrastructura viabila – construirea interconectoarelor cu transmisie bidirectionala care sa permita exportul si importul de gaze cu tarile vecine in mod flexibil si rapid – si liberalizarea completa a pietei de gaze naturale.

Din pacate experienta oferita de piata de electricitate unde recenta desfiintare a contractelor cu negociere directa a dat nastere unor riscuri foarte mari, lipsind partile de previzibilitatea necesara investitiilor si blocand exportul de energie in conditiile in care in Romania exista o supra-capacitate de productie, masuri care merg complet impotriva directiei luate de celelalte state membre UE, dovedesc ca Romania este putin pregatita sa raspunda cu maturitate la intrebarile importante care apar la orizont.

Romania spre deosebire de multe state din zona beneficiaza de resurse, pozitie geografica importanta si potential. Depinde insa de inteligenta cu care va sti sa se foloseasca nu numai de atuurile sale, dar si de posibilitatile pe care o resursa valoroasa precum gazul natural i le va deschide in anii care vin.

Autor: Aura Sabadus, jurnalist specialist in piata de energie a Turciei, compania de presa ICIS Londra

Sursa imagine: libertatea.ro

One thought on “Gazul natural: Trei probleme fierbinti cu care se va confrunta Romania (II)

  1. Pingback: Gazul natural: Trei probleme fierbinti cu care se va confrunta Romania (I) | Român în Lume

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days