Gazul natural: Trei probleme fierbinti cu care se va confrunta Romania (I)

gaz naturalIn apropierea unuia din cele mai importante evenimente dedicate sectorului energetic, ZF Power Summit ’14 (25-26 februarie), am solicitat opinia unui jurnalist specializat in domeniu. Aura Sabadus lucreaza pentru compania de presa ICIS din Londra si urmeaza studii de doctorat la King’s College London unde isi scrie teza despre birocratia petrolului din Kazakhstan.

Daca doar cu cativa ani in urma omenirea privea cu infiorare predictiile alarmante despre epuizarea resurselor de petrol si gaze, acum lucrurile nu numai ca au luat o turnura surprinzatoare, dar sunt in continua schimbare, punand Romania in fata la trei dileme.

Prima dilema este de natura globala si se refera la asa-numita revolutie a gazelor de sist aparuta in Statele Unite ale Americii in ultima decada si care ar putea sa fie replicata in tari cu resurse la fel de importante precum China sau Australia. Succesul american este fara indoiala remarcabil. Potrivit estimarilor facute de Agentia Internationala de Energie (IEA) si de firma de consultanta McKinsey sectorul energiei neconventiale din SUA va contribui la o crestere de 2-4% a PIB si va ajuta la crearea de 1,7 milioane noi slujbe pana in 2020. Datorita progresului tehnic care a permis dezvoltarea galopanta a industriei gazelor de sist si a unei piete de gaze naturale liberalizate, pretul de referinta american Henry Hub pentru acest combustibil a scazut de la $15,00/MMBTu (milioane de unitati termale britanice) in 2006, la aproximativ $3,50/MMBTu intre 2009-2013.

Riscurile, asa cum au fost evidentiate intr-o campanie sustinuta in Romania indreptata impotriva acestei industrii sunt legate in principal de folosirea abundenta a apei pentru fracturarea rocilor (sisturilor) in vederea extractiei gazelor naturale si posibilitatea contaminarii cu chimicale a panzelor de apa freatica in timpul procesului de fracturare. Aceste riscuri nu pot fi disputate, dar pot fi reduse. Tehnologia avansata pe care a dezvoltat-o SUA si pe care o perfectioneaza in continuare dovedeste acest lucru.

Intrebarea care se pune este daca tarile europene vor beneficia de succesul Americii, importand atat modelul care ii sta la baza cat si produsul finit – gazele naturale. Marea Britanie este prima beneficiara a acestei revolutii, imbratisand cu entuziasm atat explorarea gazelor de sist pe teritoriul ei cat si semnand primului contract de import de gaze care urmeaza sa fie lichefiate si livrate din statul sudic Louisiana catre Marea Britanie pe o perioada initiala de 20 de ani incepand cu septembrie 2018. Contractul semnat intre firma americana Cheniere si cea britanica Centrica in martie 2013 pentru exportul anual de 1,75 milioane tone de gaze este un deschizator de drum deoarece va contribui la diversificarea surselor de gaze de pe piata europeana – pana acum dominate de Rusia si Norvegia.

Cercetari recente facute de firma de consultanta Poyry au aratat ca explorarea gazelor de sist in Uniunea Europeana ar putea crea milioane de noi slujbe si mari venitul european cu aproximativ $5 trilioane, facand economiile UE mai competitive.[1]

Romania, mai ales in urma nenumaratelor proteste alimentate de o propaganda care a insistat asupra riscurilor si prea putin asupra avantajelor pe care i le-ar putea deschide aceasta industrie, ramane reticienta in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist pe teritoriul ei.

Pe de alta parte, potrivit unui articol aparut in presa americana, Romania este una din noua state europene – majoritatea dintre ele apartinand fostului bloc comunist –  care intentioneaza sa formeze o coalitie pentru a convinge SUA sa elimine restricitiile federale impuse asupra exportului de gaze lichefiate si sa permita vanzarea lor catre aceste tari.[2]  Avantajele unei astfel de coalitii sunt de natura economica si politica.

Potrivit unor calcule estimative, daca SUA va ridica restrictiile existente asupra exportului de gaze lichefiate si volume importante vor ajunge in Europa, pretul de import al gazelor americane ar fi in jur de $10 – $11,00/MMBTu. Exista riscul ca acest pret sa fluctueze in functie de variatiie indicelui Henry Hub, dar chiar si in aceste conditii, daca cele noua tari mentionate mai sus vor beneficia de aceste valori, ele vor fi in jur de $2 – $3.00/MMBTu mai ieftine decat pretul de export al Rusiei, apreciat la valorile curente. (Valoarea este pur estimativa deoarece fiecare tara negociaza individual un pret de import cu Rusia). In acest context, chiar daca este putin probabil ca importul de gaze din SUA sa disloce Rusia ca exportator principal catre aceste tari, el va putea sa exercite o presiune indirecta asupra Moscovei sa accepte reducerea pretului de export catre tarile din Europa de Est.

In afara de aspectul economic, o coalitie a energiei ar garanta o prezenta mai mare a SUA in Europa, si mai ales in Europa de Est, ceea ce ar putea conduce la o intarire a institutiilor democratice din aceasta regiune. In contextul unui discurs anti-american care a proliferat in ultima vreme in Romania intrebarea care se pune este daca guvernul roman este dispus sa sustina in continuare explorarea gazelor de sist si sa promoveze o stransa cooperare cu SUA pentru importul de gaze lichefiate americane. Raspunsul la aceasta intrebare va depinde in larga masura de o a doua dilema cu care se va confrunta Romania si care se refera la un lant de evenimente in curs de desfasurare la nivel regional.

Cu exceptia Romaniei care dispune de resurse de gaze naturale conventionale si neconventionale, sud-estul Europei si Turcia sunt mai putin inzestrate. Acest lucru le-a facut profund dependente de Rusia, careia ii platesc preturi exorbitante pentru importul de gaze. Potrivit unor date care au circulat in presa rusa anul trecut, dar care nu pot fi confirmate direct, tari precum Macedonia, Bosnia, Polonia au platit in 2012 aproximativ $550,00/1000m3 pentru gazele rusesti in timp ce Marea Britanie platea doar $314,00/1000m3. Acest lucru se datoareaza faptului ca, spre deosebire de Marea Britanie unde pretul gazelor e disociat de cel al petrolului si raspunde la ecuatia cerere si oferta, nicio tara din Europa de Est nu are o piata liberalizata de gaze unde pretul sa fie stabilit in functie de cerere si oferta. Acest lucru permite Rusiei sa impuna preturi indexate la petrol, chiar in conditiile in care Europa de Vest, SUA, precum si nenumarte tari ca de exemplu Cipru, statele din Golf, Turcia sunt pe cale sa subsituie generarea de energie bazata pe petrol cu una bazata pe gaze naturale, diminuand astfel dominatia petrolului la scara macroeconomica.

 

[2] “Europe to America: We want your gas” http://www.nationaljournal.com/daily/europe-to-america-we-want-your-gas-20140116

Puteti accesa continuarea articolului aici.

Sursa imagine: informatia-zilei.ro

5 thoughts on “Gazul natural: Trei probleme fierbinti cu care se va confrunta Romania (I)

 1. Spre informare:
  Breaking News Pungesti: Chevron vrea sa sigileze toate fantanile din Pungesti si sa monteze pompe manuale prin Hotarare a Consiliului Local. Primarul penal Vlase sustine demersul. Astfel Chevron se asigura ca niciun ONG nu va mai putea preleva probe de apa pentru a putea fi analizate. Astfel Chevron incearca sa isi asigure linistea si sa distruga Pungestiul fara a mai putea fi deranjati

  http://www.vrn.ro/inca-o-smecherie-marca-chevron

 2. Marea Britanie a oprit operaţiunea experimentală de extragere a gazelor naturale din plăcile de şist din Lancashire, sub suspiciunea că ar declanşa cutremure, după ce mai multe mişcări seismice de mici dimensiuni au fost înregistrate în zonă.
  Ecologiştii şi oamenii de știință, sunt însă îngrijoraţi de pericolele la adresa mediului pe care procedura le implică. Ei susţin că s-ar putea ajunge la o poluare a apei freatice, având consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii consumatorilor şi agriculturii.
  Parlamentul bulgar a adoptat, in 2012, o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică pentru o perioadă de timp nelimitată iar guvernul de la Sofia a retras companiei americane licenţa de explorare. În România nici gând de așa ceva!
  În Bulgaria la începutul anului trecut a fost organizată o acțiune de protest, în faţa Ambasadei României din Sofia, împotriva activităţii de exploatare a gazului de şist din România! La noi…nici gând! „Sperăm ca ne vor auzi mai mulţi români şi că vom lupta împreună împotriva acestui pericol. Este o situaţie urgentă, fiindcă începerea extracţiei prin fracturare este planuită în februarie şi dacă va începe, nu va mai putea fi oprită! Problema este că românii nu sunt deloc informaţi cu privire la această situaţie gravă. Este nevoie de oameni care să ia atitudine şi în România! Dacă exploatarea gazelor din şisturi va fi permisă în România, munca noastră a fost în zadar“, a declarat Mariana Christova de la Universitatea Tehnică din Sofia.
  Pe 5 nov.2011 Oklahoma din SUA, cutremur de 5,6 grade .Până în urmă cu 2 ani în acest stat American aveau loc tipic în jur de 50 de mici cutremure de pământ…din 2010 au loc anual peste 1000!! De ce? Există 181 de puțuri de injecție, potrivit lui Matt Skinner, un oficial de la Oklahoma Corporation Commission, agenția care supervizează producția de gaz de șist din stat.

  http://www.cocoon.ro/?p=3447

Tu ce parere ai
 1. (*)
 2. (*)
 3. (*)
 4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days