Evenimente culturale romanesti: decembrie 2013

Verona, Torino, Venetia / 29 noiembrie – 1 decembrie / SoNoRo Bucharest Festival on Tour

SoNoRoVerona: 29 noiembrie 2013, ora 18:00, Conservatorul “Evaristo Felice Dall’Abaco” 

Torino: 30 noiembrie 2013, ora 20:00, Conservatorul de Muzica “Giuseppe Verdi”

Venetia: 1 Decembrie 2013, ora 19:00, Conservatorul de Muzica “Benedetto Marcello”:
Vlad Maistrovici – vioara, Razvan Popovici – viola si Christian Nas – viola, vor sustine concertul final al turneului “SoNoRo Bucharest Festival On tour”. In program piese de George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Béla Bartók, György Ligeti, Antonín Dvořák și Johann Halvorsen. 

Organizator: Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia

***

Venetia / 5 – 20 decembrie / Expozitie documentara dedicata “Patrimoniului arhitectural al judetului Prahova”

PrahovaVernisaj: ora 18:00, Noua Galerie a IRCCU Venetia. Evenimentul marcheaza sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei si este organizat de Directia Judeteana pentru Cultura Prahova alaturi de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia. Expozitia face parte dintr-un proiect amplu care are drept scop popularizarea si introducerea in circuitul turistic a valorilor arhitecturii din zona Vaii Prahovei.

In cadrul expozitiei sunt incluse mai multe categorii arhitecturale: arhitectura religioasa (biserici si manastiri), conace si resedinte boieresti, arhitectura satească civila, arhitectura oraseneasca civila.

Intre monumentele prezentate (prin imagini, scurte descrieri si date istorice):

 • casa Hagi Prodan si casa Ghita Ionescu din Ploiesti,
 • biserica Sf. Nicolae Tabaci
 • complexul memorial Nicolae Iorga din Valenii de Munte,
 • castelul Peles din Sinaia,
 • manastirea Sinaia,
 • castelul Zamora din Busteni,
 • conacul Bellu din Urlati,
 • fosta manastire Brebu cu resedinta domneasca a lui Matei Basarab,
 • manastirile fortificate de la Apostolache si Varbila,
 • casa Camarasiei
 • biserica Sf. Trei Ierarhi din Slanic Prahova,
 • biserica Sf. Trei Ierarhi din Filipestii de Padure (pictată de Parvu Mutu Zugravu)

Expoziţia beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Prahova (Ministerul Culturii), şi este realizată cu patronajul Ordinului Arhitectilor din Romania – Filiala Prahova, Regiunii Veneto, Provinciei Venetia si al Primariei Venetiei.

***

Londra / 1 decembrie / proiectie “Razboiul de Independenta”, Barbican Centre

londra2Este primul film romanesc de lung metraj si reda razboiul dintre romani si armata otomana, din iarna anului 1877. Realizat in 1912, surprinde scene de viata rurala autentica si culmineaza cu victoria obtinuta de romani, care a dus la crearea statului roman independent.

Detalii

londra5Londra / 5 decembrie / recital de gala Anita Hartig, sediul Institutului Cultural Roman

Soprana Anita Hartig va interpreta lucrari compuse de George Enescu, Richard Strauss, Wolfgang Amadeus Mozart, Alfredo Catalani, Giaccomo Puccini, Charles Gounod. Anita Hartig va fi acompaniata de pianistul Mats Knuttson.

Concertul va fi urmat de o receptie.

Detalii: T: 020 7752 0134, E: office@icr-london.co.uk

***

budapestaBudapesta / 4 – 30 decembrie / Expozitie “Icoana din fereastra”

Plecand de la sugestiile de simbolistică teologica, „icoana – fereastra intre cer si pamant”, Grupul de Arta Religioasa „Deisis” (Targu-Mures) a valorificat in sens real ferestrele caselor, pentru a configura in compozitii tematice, icoane.

***

Lisabona: 2 decembrie, Porto: 5 decembrie / Concert de gala Cellissimo, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei
lisabonaCvartetul Celissimo reuneste patru laureati ai unor prestigioase concursuri internationale – Marin Cazacu, Alexandra Gutu, Razvan Suma si Octavian Lup – in repertoriul carora se regasesc atat lucrari originale, cat si transcriptii ce pun in valoare timbrul specific violoncelului si virtuozitatea si sensibilitatea interpretilor. Fondat in 1998, cvartetul „Cellissimo“ a concertat la festivalurile de la Venetia, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid, precum si in diferite orase din Romania

Concertele – organizate de Institutul Cultural Român de la Lisabona, in parteneriat cu Centrul Cultural din Belém si Casa da Música din Porto, vor avea loc la CCB (Pequeno Auditório), in data de 2 decembrie, orele 21:00 si la Casa da Música din Porto (sala 2), in data 5 decembrie, orele 21:00.

Trei motive recomanda aceste concerte: un cvartet de violoncele reprezinta un format rar intalnit, cei patru muzicieni sunt cei mai buni violoncelisti romani ai momentului, iar programul este construit din piese atractive si de mare virtuozitate.

Lisabona / 7 decembrie / Colinde de Craciun, Corul Theoforos (Timisoara)

lisabona2Santarem (decembrie), Setubal (10 decembrie) si Lagos (11 decembrie)

Turneul in Portugalia este organizat de ICR Lisabona in colaborare cu Ambasada Romaniei la Lisabona si Parohia Ortodoxa Romana din Portugalia.

Theoforos a obtinut locul I la diverse concursuri corale, dintre care cele mai reprezentative ar fi: „Cantecele Betleemului”, organizat de Parohia Ortodoxa Romana Timisoara zona Dacia; „Upidus”, organizat de Parohia Ortodoxa Romana Invierea Domnului Lugoj (marele premiu). A sustinut concerte la Filarmonica Banatul din Timsşoara, in cadrul Festivalului de colinde Zilele muzicii sacre (2009-2010), la Festivalul International Timotei Popovici, organizat de Episcopia Ortodoxa Romana a Caransebesului (2009-2010), la Catedrala Mitropolitana din Timisoara si la Televiziunea Romana. Abordeaza piese aranjate pe patru voci pentru cor barbatesc, religioase si laice, din repertoriul folcloric romanesc.

Sursa: Institutul Cultural Roman

Tu ce parere ai
 1. (*)
 2. (*)
 3. (*)
 4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days