Documente necesare pentru pensionare celor care au lucrat in strainatate

Documentele pe care persoana indreptatita la pensia pentru limita de varstă trebuie sa le depuna difera de la stat la stat. De aceea, se recomanda informarea prealabila la casele de pensii din statele unde asiguratul a lucrat legal, in vederea obtinerii datelor despre actele necesare dosarului de pensie.

In general, ar fi vorba de următoarele acte:

– formularul de cerere E 202 (descarca-l de aici)

– formularul E 207 (descarca-l de aici)

– declaratia pe propria raspundere

– copie dupa actul de identitate romanesc – daca detin dubla cetatenie sau daca au mentinut cetatenia romana

– carnetul de munca original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate

– livretul militar original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate

– diploma de studii original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate sau adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora precum si forma de invatamant

– adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca.

De la data de 1 aprilie 2001 evidenta perioadelor de asigurare in sistemul public de pensii este detinuta in format electronic, in Romania, de aceea documentele doveditoare de la angajatori sunt necesare numai pentru perioada de pana atunci.

Unde se depun cererea si celelalte documente doveditoare?

pensionareRegula in materie o reprezinta depunerea documentatiei in tara in care locuieste asiguratul. Persoana indreptatita se adreseaza unei singure institutii, cererea astfel depusa fiind valabila pentru toate institutiile la legislatia carora persoana respectiva a fost supusa. Institutia de asigurari sociale din statul de domiciliu va transmite in celelalte state documentele necesare in vederea stabilirii drepturilor de pensie; comunicarea intre institutii este asigurata prin intermediul formularelor de legatura.

Daca persoana respectiva nu a lucrat niciodata in tara in care domiciliaza, documentatia se depune in tara unde a lucrat ultima data.

In mod normal, inainte de atingerea limitei de varsta prevazute de lege, casa de pensii de la domiciliul asiguratului va trimite formularul tip pentru cererea de pensie. La fel, odata cu atingerea varstei de pensionare in alte state, casele de pensii din respectivele state vor transmite formularele pentru cererea de pensie.

[Surse:  Casa Naţională de Pensii PubliceEuropa ta / Your Europe via Ziarul Financiar]

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days