De Sarbatori… acasa!

Am cautat intre ofertele de iarna cu destinatia Romania ale firmelor de turism, ceva ce am recomanda oamenilor departe de tara, fie ei romani sau straini. Dupa rasfatul peisajelor spectaculoase care “imbraca” invitatiile de petrecere a Craciunului sau Anului Nou, fie ele din partea unor hoteluri de lux sau pensiuni rustice, concluzia a fost sa va invitam de Sarbatori.. acasa! Acasa, acel loc din suflet – daca altfel nu il mai aveti, in care puteti regasi..

colindatori2… tihna Sarbatorilor in esenta lor, atmosfera de altadata.

… Sarbatorile de altadata: cu mirosul cozonacilor aburinzi, abia scosi din cuptor ai bunicii, despre care, cu un suras nostalgic ne amintim destui, regasindu-ne in descrierea maiestrit redata de un devotat “traitor” al sarbatorilor romanesti autentice:

“Cozonacii stateau inveliti in niste prosoape mari de bucatarie, albe cu dungi verzi sau albastre. Mai ales cand erau scosi din cuptor, erau “paziti” de mama, care nu ne lasa sa ii mancam pentru ca erau fierbinti si “ni se lipeste coca de mate si apoi ne doare stomacul”. In final ajungeam la un armistitiu si ne alegeam cu “capacul” de la cozonac, pe care altfel nu l-am fi mancat decat daca nu mai aveam ce. Zambeam pentru ca tata era norocosul care nimerea singura coaja de nuca scapata in cozonac. Acum observ ca am inceput sa preiau eu “norocul” asta J. Mama radea de el si ii spunea ca el este cel care a curatat nuca…” (articol integral)

colindatori… Sarbatorile de altadata: evenimente culminante ale vacantelor mirifice petrecute la tara, cand Ajunul Craciunului era ziua cea mai importanta pentru noi, copiii de altadata, deoarece eram in centrul atentiei. “Un mar, un colacel sau nuci. Astea ne faceau ochii sa straluceasca, dupa un drum greoi prin nameti. Ne incalzeam cantand si imbrancindu-ne unii pe altii in zapada. De multe ori nici nu simteam frigul. Dupa ce dadeam roata satului, ne strangeam acasa la unul dintre noi si imparteam, frateste, bunatatile. Urma sa ne revedem in scurt timp la biserica. Eram mandri si importanti cand eram ascultati cantand colinde de toti oamenii. Chiar daca slujba era noaptea, nici vorba de somn. Nu pricepeam eu prea multe pe-atunci, dar ma impresiona strabunica mea care, la cei peste 90 de ani ai ei, se imbraca de sarbataore, se aseza intr-un colt al casei, aproape de soba, unde incepea sa spuna rugaciuni, pana ne intorceam noi, ceilalti, de la biserica”, dupa cum marturisea o bunica de azi.

… Sarbatorile de altadata: masa de Craciun, integral..  homemade (cum ne fandosim astazi sa denumim firescul de odinioara), cu savori variate si mult mai intense dupa perioada de post (pe care, cu exceptia “pomenii porcului” – irezistibilul “pacat de dulce”, in mare masura si copiii o respectau). Preparate in care mame si bunici presarau cu generozitate din dragul de cei ai casei, reuniti in jurul lor de Craciun, oriunde s-ar fi aflat. Pentru ca, da, Craciunul nu poate fi mai “binecuvantat” si mai fericit decat in familie.

copiii… Sarbatorile de altadata: colinde minunate, vorbind despre Nasterea lui Iisus si momentele legate de ea: inchinarea magilor; drumul Stelei-ghid din noaptea de Craciun,  sugestiv reconstituit in versurile “Steaua sus rasare, ca o taina mare”; smerenia Fecioarei Maria in fata celui mai important eveniment al omenirii; bucuria de pe pamant si din cer; si mai putin despre Mos Craciun si darurile lui. Pe care, categoric, il indragim si il asteptam, dar nu-l vrem obosit de greutatea sacului. Ne e de-ajuns cate-un semn din partea lui, ca pe-atunci. Pe-atunci, cand bucuria era simpla si autentica. Nu atat a darului in sine, cat a “sufletului pus in el”.

Nasterea

… Sarbatorile de altadata seamana din ce in ce mai putin cu “sarbatorile de-acum”, indiferent daca-s petrecute in tara sau in strainatate. Si, totusi, esenta lor nu se va pierde. In sufletul nostru, e vie “lumina Betleemului”, sta de veghe “scanteia” lui. Scanteia care sa ne aprinda trairea, sa ne lumineze si sa ne ocroteasca drumul spre… noi insine. Drumul spre acasa!

Sursa imagini: arhiva “Roman in Lume”; © Gheorghe Ciobanu, pictura naiva, www.povestiridesprebunulDumnezeu.blogspot.com; www.comorinemuritoare.ro.

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days