Cum sarbatorim Craciunul in strainatate: ca la noi sau ca la ei?

Sarbatoarea Craciunului, a Pastelui sau celelalte sarbatori religioase (Sf. Nicolae, zilele onomastice…) fac parte dintr-un rit cu care am crescut si suntem obisnuiti, ceva ce e “al nostru” si cu care ne ducem peste tot in lume, fie ca turisti, fie ca emigranti. Romanii aflati in comunitati prin tari straine se aduna de aceste sarbatori si pastreaza ritul si obiceiurile de acasa.

Dar, se spune ca in Roma sa ne purtam precum romanii. Pentru a putea fi acceptati in societatea de adoptie, suntem nevoiti sa lasam de la noi, sa renuntam la anumite lucruri, intr-o mica sau mare masura.

Desigur ca din obisnuinta si mai ales de dor, vom tinde sa ne sarbatorim Craciunul ca acasa, cu brad impodobit, colinde, sarmale si toate celelalte obiceiuri potrivite acestei sarbatori.

Acum depinde de fiecare caz in parte: o familie de romani plecata la lucru intr-o tara straina, doar unul dintre membrii familiei plecat singur si integrat sau nu in societatea tarii respective, o familie mixta, alcatuita dintr-o persoana de nationalitate romana si una spaniola (spre ex.), daca exista copii si acestia sunt alaturi de familia lor in tara in care sunt plecati parintii etc. Pot exista “n” cazuri diferite, care au nevoie de raspunsuri diferite.

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days