Cum sa obtii pensie daca ai lucrat in alte tari din UE [ghid complet]

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, incepand cu 1 ianuarie 2007, tara noastra este obligata sa aplice reglementarile comunitare in domeniul securitatii sociale. Astfel, un roman care lucreaza legal intr-una dintre tarile Uniunii Europene (UE) sau intr-o regiune din Spatiul Economic European (SEE) poate sa-si creasca pensia cu ajutorul cotizatiei platite in statele respective.

Chiar daca este vorba de o legislatie unitara aplicabila in UE sau Spatiul Economic European, trebuie retinut faptul ca fiecare stat membru UE (plus cele asimilate, sau cu care exista tratate similare celui comunitar, in domeniul securitatii sociale) are prevederi nationale specifice in domeniul protectiei sociale. De exemplu, varsta limita de pensionare difera de la stat la stat, la fel, stagiul minim de cotizatie pentru a avea dreptul de a solicita pensia pentru limita de varsta din alt stat, pe teritoriul caruia respectiva persoana a lucrat in mod legal.

Afla mai multe despre varsta legala de pensionare, documentele necesare, calcularea pensiei, legislatia in materie, plata pensiei, pensia de invaliditate sau pensia de urmas.

[Sursa: ZIarul Financiar]

One thought on “Cum sa obtii pensie daca ai lucrat in alte tari din UE [ghid complet]

 1. buna ziua,
  sunt pensionara de limita de virsta in Romania din 05/03/2014,dar lucrez in Israel din 2006.
  intrebare ;
  cind anunt CJPGalati la terminarea lucrului sau mai din timp.
  Ce fel se face anuntul,prin cerere sau altfel?
  va multumesc daca imi raspunde cineva

Tu ce parere ai
 1. (*)
 2. (*)
 3. (*)
 4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days