Nostalgia despartirii…

claudiu001Cum reusesti sa depasesti starile de nostalgie dupa ce te intorci (in strainatate) din vacanta petrecuta impreuna cu familia, in tara? (psiholog Claudiu Ganciu)

Au fost sarbatorile de iarna. Ai fost in Romania, ti-ai vazut rudele, prietenii, locurile mai iubite sau mai urate. Ai vorbit limba romana si mai ales ai auzit-o pe strada, in locuri publice. Ai retrait starea dinaintea plecarii tale. Si de aici situatiile pot sa fie foarte diverse. Cum intrebarea este la modul general, vom incerca impreuna un raspuns general.
Ne referim acum la cineva care a parcurs aceasta experienta a intoarcerii in tara si care acum revine in noua sa casa din Occident. Cand revine constata ca este nostalgic. Ce s-a intamplat in fapt in aceasta vacanta?

Sa utilizam mai intai un dictionar al limbii romane – “Nostalgia este o stare de tristete, de melancolie provocata de dorinta de a revedea un loc iubit, o persoana apropiata sau de a retrai un episod din trecut”. Un al doilea sens se refera la “dorinta (plina de regrete) pentru ceva greu de realizat. (Dex 1998, cf. dexonline.ro). Pe scurt, vorbim despre o pierdere a ceva ce este iubit, apropiat sau trait deja.
despCeea ce nu ne spune, dar ne lasa sa intelegem aceasta definitie, este ca cele trei componente – loc, persoana, experienta sunt unite in psihicul nostru. Am fost intr-un loc cu o persoana (sau mai multe) si am parcurs impreuna o experienta. Ceea ce produce tristetea este pierderea. Si aici vom vorbi despre pierdere si despre modul in care cineva se raporteaza la pierdere. Sa simti absenta este o stare normala. Tristetea pare sa fie ceva firesc, atunci cand ceea ce te leaga de un “ceva” care este drag tie si care acum este absent. Tristetea se inscrie intr-o medie care este fireasca.

Am putea sa privim situatia cam asa. Sa ne imaginam o doza de tristete. Daca ea este medie, atunci sa presupunem ca vorbim despre o persoana care poate sa stie si sa accepte ceea ce simte. In acest caz, persoana in cauza a mai parcurs aceasta experienta de melancolie, a stiut sa treaca “cu” ea, “prin” ea si nu a fost nici o tragedie in asta.
Sa ne imaginam o alta persoana care simte foarte intens, care a doza tripla de tristete. Aici pare sa vorbim despre o pierdere, despre o suferinta, despre o depresie sau oricum ceva care se inscrie in aceasta nota. Sentimentul de pierdere este profund, iar faptul de a fi plecat din tara nu pare prea acceptat de “pacientul” nostru. De regula, aceasta persoana va actiona cautand motive temeinice, se va lua cu treaba, va face ceva, va cauta sa munceasca si sa se distreze pentru “a uita”. Dar ne putem imagina cu usurinta ca pentru aceasta persoana este un sentiment profund de insatisfactie. Si daca vom cauta mai atent vom gasi si resentimente pe care persoana in cauza nu si le poate permite decat partial pentru aceasta pierdere a locului, a persoanelor si a experientelor. Daca doza este foarte mare si pune in dificultate adaptarea, atunci cred ca ar fi timpul sa ia masuri.
nostagia2Sa ne imaginam si absenta nostalgiei. Nu are nicio doza de nostalgie. Aici este posibil sa vorbim despre o negatie puternica a pierderii. O persoana care nu simte nimic pentru aceasta constructie – loc – persoana – experienta, ce motiv ar fi avut sa vina de sarbatori in tara de origine? Dar daca ne aflam in aceasta situatie, atunci ar trebui sa analizam mai bine motivatia pentru a face Craciunul in Romania. Situatiile aici pot sa fie diverse si nu vreau sa insist pe aceasta situatie care in contextul intrebarii pare atipica.
Ce vreau sa subliniez este ca o “doza” de melancolie si pierdere ar fi de asteptat sa existe. Dar daca mergem la extreme (prea multa sau deloc) atunci ar incepe problemele din punct de vedere psihologic. Mai ales in partea de “prea multa”. Pentru ca “prea mult-ul” afecteaza functionarea psihica si sociala iar “deloc-ul” este mai mult ceva structural, nu are repercusiuni imediate.

Daca ar fi sa imaginez o solutie, aceasta ar fi mai mult o metafora care ar suna asa – “a imbratisa ceea ce este in Romania, a te desparti de ceea ce e in Romania si a intalni ceea ce este loc – persoana – experienta in noua casa si de a le imbratisa pe acestea”. Imaginati-va ca va despartiti de parinti ca sa ai o familie noua. Cam acesta este modelul la care ne putem raporta la aceasta intrebare. “Cum se face asta?” este un raspuns individual.

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days