Cercetator roman din Delft, Olanda, lanseaza de Ziua Culturii Nationale un software 100% romanesc

Cercetatorul ing. dr. Dragoş Datcu a plecat din Slatina în urmă cu 14 ani. Acum este specialist în analiză facială şi recunoaşterea emoţiilor, în sisteme de supraveghere şi securitate la Universitatea Tehnică din Delft, Olanda. De doi ani lucrează şi  la o aplicaţie menită să contribuie la prezervarea patrimoniului cultural românesc.

Asculți muzică la TV, la radio, în autobuz, în taxi sau la terasă?  Îți place, dar nu știi melodia?  Odată cu Ziua Culturii Naţionale a devenit funcţională aplicaţia CineCântă.ro. Astfel poţi afla răspunsul în doar cateva secunde.

Momentan, CineCântă.ro este o aplicație de etichetare a melodiilor românești. Pe viitor, însă, românul doreşte să extindă categoriile, ajungând şi la muzica românească clasică, la operă, povești și basme pentru copii, teatru radiofonic, dar şi filme româneşti, recognoscibile, într-o primă fază, tot pe baza analizei audio, urmând ca, într-o nouă etapă a proiectului, CineCântă.ro să poată recunoaşte filme/videoclipuri utilizând analiză multi-modală (atât video, cât și audio). Aceasta prezintă un caracter de inovație deosebit, inclusiv pentru cele 1-2 produse străine existente deja pe piaţa internaţională, care însă nu au astfel de facilități şi nici nu identifică muzica românească, dat fiind că ţara noastră nu este un model clar de business pentru acești câțiva jucători importanți de pe piața internațională.

sinecanta

Un alt caracter de inovație deosebit al aplicaţiei CineCântă.ro va fi integrarea unei tehnologii de calcul afectiv, pentru analiza melodiilor.

CineCântă.ro vine în sprijinul culturii muzicale românești, pentru românii din România, dar mai ales pentru românii din stăinătate, ce resimt zi de zi apăsarea depărtării de țara natală, o categorie vizată fiind aceea a copiilor români născuţi pe alte meleaguri, pentru care legătura cu ţara, cu limba maternă şi cu ceea ce înseamnă cultura românească mai depinde doar de dorinţa părinţilor ori a bunicilor de a nu-şi pierde de tot rădăcinile.

În egală măsură, prin capacitatea aplicației de a eticheta melodii românești de mult uitate, notăm impactul asupra reîmprospătării memoriei în ceea ce privește marii muzicieni ai noștri. Câți tineri mai știu de Romica Puceanu, de Ionel Tudorache, de Fărâmiţă Lambru sau de Zavaidoc?

Versiunea curentă se cheamă Laie Chioru’, după numele celebrului lăutar Niculaie Chioru, care i-a îndrumat primii paşi în muzică lui George Enescu. Aplicația dă câteva informații despre acest personaj, dar nu numai, aşa încât putem vorbi aici şi despre un caracter educaţional.

Aplicația este prevăzută cu un meniu în care utilizatorul poate selecta limba engleză pentru  întreaga interfață, deci poate fi folosită şi de utilizatori străini.

Cele mai noi hit-uri sau melodii de pe vremea bunicii. Muzică ușoară, populară, lăutărească, dar și cântece pentru copii. În plus, aplicația îți oferă informații variate, ce au legătură cu melodia etichetată. Informații despre artist (spre exemplu pagina oficială a artistului, pagina oficială de pe Facebook, pagina oficială a artistului de pe Yahoo, pagina oficială a artistului de pe Wikipedia), apoi titlul și anul albumului din care face parte melodia.

Aplicația te poate trimite către pagina Youtube, unde poți asculta melodia etichetată, ori de câte ori dorești, oricând dorești. Nu în ultimul rând, aplicația afișează versurile melodiei etichetate. Informațiile sunt afișate în măsura disponibilității, pentru fiecare melodie, album, artist, în parte.

De asemenea, prin funcția de share îți poți notifica prietenii de pe rețelele sociale, asupra melodiilor etichetate de tine anterior, deci preferate. Deocamdată funcția de share funcționează doar pentru Facebook, WhatsUp și Tweeter.

Aplicația CineCântă va rămâne gratuită pentru utilizatori. Se poate instala și utiliza în mod gratuit pe telefoane mobile de tip Android și Windows Phone. Foarte curând va exista și versiunea pentru iPhone, aceasta fiind tot gratuită.

Esențial este să reținem că CineCântă nu accesează, prelucrează, sau transmite date și informatii de natura privată, stocate în telefon. Aplicația este absolut sigură din acest punct de vedere.

Ca alternativă, există și un site. Se cheamă www.cinecanta.ro. Acolo există link-uri spre paginile de instalare a aplicației CineCântă, pentru cele două platforme, respectiv Android și Windows Phone.

 

 

15.01.2016

Departamentul Comunicare

CineCântă.ro

Tel: 0040 723472991

E-mail: email@cinecanta.ro

cinecanta.ro
Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days