Cercetătoare din România, premiată de Asociaţia Americană de Istorie pentru o lucrare publicată la Oxford

Românca Amelia Bonea, cercetătoare la Oxford, a publicat o lucrare despre influenţa internetului asupra presei, pe care Asociaţia Americană de Istorie a distins-o cu un premiu important: „Eugenia M. Palmegiano“.

Amelia Bonea (39 de ani) este din Satu Mare, a terminat facultatea şi masteratul la Universitatea din Tokyo, Japonia, specializarea Studii Regionale Asiatice şi Cultură Japoneză Comparată. Ulterior, românca a obţinut un doctorat la Heidelberg, în Germania, specializarea Istorie Modernă, iar studiile postdoctorale le-a făcut la Oxford.  Tot la celebra universitate britanică a publicat, în 2016, „The News of Empire: Telegraphy, Journalism, and the Politics of Reporting in Colonial India, c. 1830-1900“, carte care s-a bucurat de un succes deosebit şi a obţinut în 2017 premiul „Eugenia M. Palmegiano“ din partea Asociaţiei Americane de Istorie, pentru cea mai bună carte de istoria jurnalismului publicată în anul precedent.

(…)

„Cei mai mulţi români i-am întâlnit în Japonia“

Specialistă în istoria jurnalismului şi în istoria ştiinţei, tehnologiei şi medicinii, românca a terminat facultatea şi un master la Universitatea din Tokyo, specializarea Studii Regionale Asiatice şi Cultură Japoneză Comparată. Fascinată de istoria Indiei coloniale şi de cea a Imperiului Britanic, românca este familiarizată cu mediile academice din trei puternice centre universitare: Tokyo, Heidelberg şi Oxford, unde şi-a definitivat studiile postuniversitare.   „În mod paradoxal, cei mai mulţi români i-am întâlnit în Japonia. Asta pentru că majoritatea eram bursieri ai statului japonez, iar programul acesta îi încuraja pe cei care veniseră înaintea noastră – „senpai“-i noştri, cum li se spune în japoneză – să fie un fel de mentori pentru nou-veniţi – „khai“. Pe vremea mea, adică acum aproape două decenii, erau trimişi cam trei-patru studenţi pe an, unii în Tokyo, alţii în Osaka. Eu am ajuns în Tokyo, unde am şi locuit timp de opt ani. Colega din Bucureşti care a plecat împreună cu mine îmi este şi acum o prietenă dragă“, a adăugat Amelia.

Citește tot articolul aici

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days