“Canada este o tara vasta, cu resurse si un potential neegalat”

 Interviu cu Ambasadorul Romaniei in Canada, dna. Maria Ligor

intalnire consulat1

Doamna Ambasador, romanii din Spania (carora le este in primul rand adresat proiectul nostru on-line) va cunosc si va iubesc din perioada in care ati fost Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Madrid. Ce a insemnat aceasta perioada pentru cariera dv de diplomat, dar si ce v-a adus la nivel personal contactul cu comunitatea romaneasca din Spania?

Multumesc pentru cuvintele frumose, care inseamna mult, mai ales acum in prag de Sarbatori. Fiecare experienta adauga la ceea ce suntem. La fel s-a intamplat si cu anii mei in Spania. Profesional, am avut sansa la lucrez la o serie de proiecte esentiale. Mult mai importanta insa a fost posibilitatea de a intalni oameni interesanti, cu istorii de viata impresionante. Unii dintre ei mi-au devenit prieteni foarte dragi.

Care au fost proiectele pe care le-ati initiat sau sprijinit pentru romanii din Spania de care va aduceti si acum aminte cu drag?

Sunt destul de multe proiectele de care ne-am ocupat, eu si echipa cu care am colaborat. Daca ar fi sa aleg, m-as opri la extinderea retelei consulare, de la doua, la opt oficii, introducerea limbii romane in scolile spaniole, proiect in care au fost cuprinsi mii de copii, ridicarea restrictiilor de munca, in 2009, reabilitarea sediului Ambasadei si deschiderea spatiilor pentru activitati de diplomatie publica, inclusiv atelierul de arta, de sambata…  Imi amintesc cu mare placere si de momentul 1 ianuarie 2007, cand alaturi de sute de romani am sarbatorit aderarea la UE, ambasada fiind “impachetata” in steagul european.

Mai tineti legatura cu reprezentantii romanilor din Spania?

Sunt in contact cu multi romani din Spania, mai ales datorita a ceea ce se cheama social media, mai ales Facebook si Twitter. O parte dintre cei pe care i-am cunoscut, dar si altii cu care au intrat in contact cu mine dupa ce am incheiat mandatul in Spania. Ma bucura mult ca sunt in continuare interesati de ceea ce facem de-acum in Canada.

Care au fost cei mai importanti pasi in cariera dv de pana acum?

Fara indoiala, cea mai importante perioada a fost cea in care am contribuit nemijlocit la aderarea la UE, inclusiv la Bruxelles, in perioada in care ne straduiam sa obtinem renuntarea la vize. Anii din Spania au fost, de asemenea, deopotriva interesante si plini de recompense. Dupa revenirea in Romania, am inceput un nou drum, ca ambasador cu insarcinari speciale pentru promovarea democratiei, calitatea in care reprezint Romania in cadrul Fondului European pentru Democratiei.

Care sunt provocarile si obiectivele pe care le aveti in calitate de Ambasador al Romaniei in Canada?

Canada este o tara vasta, cu resurse si un potential neegalat, dar mai ales cu o identitate unica, data de valurile succesive de populatii sosite, cu adevarat, din toate colturile Pamantului. Ne dorim sa gasim acele cai prin care sa ne apropiem mai mult, sa facem posibila mai multa interactiiune si, mai ales, sa valorificam talentul canadienilor de origine romana care doresc sa sprijine dezvoltarea relatiilor bilaterale. Domeniul cercetarii si cel al educatiei sunt prioritati clare.

Intalnirea din noiembrie cu ministrul relatiilor internationale din Quebec cu care s-a semnat Acordul de securitate sociala

( intalnirea din noiembrie cu ministrul relatiilor internationale din Quebec cu care s-a semnat Acordul de securitate sociala)

De asemenea, as dori sa profitam cat mai mult de pe urma oportunitatilor care se creeaza prin noul Acord global de comert si de cooperare economica dintre UE si Canada, inclusiv in privinta mobilitatii fortei de munca de inalta calificare. Si, mai ales, sa obtinem cat mai rapid posibil un regim de calatorie fara vize.

Un proiect la care tin foarte mult este sa sprijinim cresterea constientizarii contributiei pe care romanii au avut-o in ultima suta de ani la dezvoltarea acestei tari. Ma gandesc la veritabilii pioneri sositi la sfarsitul secolului XIX din Bucovina si care au ajutat la colonizarea Vestului, la cei fortati la exil, in timpul comunismului, dar si la cei, foarte numerosi, care au sosit in Canada in ultimii douazeci de ani, profesionistii pe care ii regasim in departamentele guvermanentale si in mediul privat.

Ce mesaj aveti pentru comunitatile de romani de pretutindeni, la final de an?

Sarbatori luminose, cu pace si sanatate, alaturi de familii ! Imi doresc ca in aceste zile speciale sa reflectam la faptul ca tara, Romania, suntem de fapt noi, suma celor care ne-am nascut acolo sau am invatat de la parinti limba romana. Fie ca Noul An sa ne gasesca mai intelepti, mai toleranti si mai buni !

Tu ce parere ai
  1. (*)
  2. (*)
  3. (*)
  4. Captcha
 

cforms contact form by delicious:days